Höj kapitalskatten för en mer hållbar välfärd

Debattörerna: Skämmer ut oss genom vår behandling av de gamla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-15

Vi kräver att den planerade skattereformen tar höjd för en välfärd som är långsiktigt hållbar. Öka skattekvoten för kapitalägare genom till exempel högre kapitalbeskattning, avtrappade ränteavdrag och någon form av fastighetsskatt, skriver debattörerna.

DEBATT. Coronaepidemin har på ett effektivt sätt blixtbelyst flera av de allvarliga missförhållandena och svagheterna i vårt samhälle.

Det är sorgligt att det ska krävas ett smittsamt och dödligt virus för att människor ska inse det självklara: för att vårt samhälle ska ge alla människor förutsättningar till ett bra liv behöver det vara robust, rättvist och långsiktigt hållbart, ur alla aspekter.

Ett område som visat sig vara allra sämst organiserat för den här typen av kriser är äldreomsorgen. Mängder av anställda, forskare, fackförbund och politiker har i åratal påtalat de orimliga arbetsvillkoren, de osunda anställningsförhållandena och den ibland alldeles för låga kvaliteten på omsorgen av våra äldre. Trots det har de styrande fortsatt att jaga kostnader, effektiviserat, privatiserat, timanställt, slimmat och bortförklarat för att kunna sänka skatterna.

Coronapandemin har med all önskvärd tydlighet visat att det var dumt. Det går inte längre. Vi skämmer inte bara ut oss genom att behandla de gamla som enheter som ska förvaras.

Vi utnyttjar dessutom de människor som brinner för att ta hand om andra genom att kräva att de ska springa fortare, rapportera fler minuter och ställa upp på jobb närhelst det behövs trots att vi betalar dem sämre än många andra yrkesgrupper. I stället borde vi ta vara på deras kompetens och låta dem styra mer hur verksamheten organiseras, utförs och följs upp.

Det är illa att det krävdes ett dödligt virus för att alla partier skulle inse det ohållbara i hur vi har organiserat äldreomsorgen men nu måste vi på allvar göra något åt detta.

Som regionala ledare inom arbetarrörelsen kräver vi:

  • Att den planerade skattereformen som Januaripartierna nu förhandlar tar höjd för en välfärd som är långsiktigt hållbar. Öka skattekvoten för kapitalägare genom till exempel högre kapitalbeskattning, avtrappade ränteavdrag och någon form av fastighetsskatt.
  • Att riksdagen förbjuder systematiskt utnyttjande av visstidsanställd personal, ofrivillig deltid och delade turer och istället ger personalen i äldreomsorgen fler kollegor, drägligare arbetsvillkor och en lön som går att leva på.
  • Att socialdemokraterna återigen driver frågan om förbud mot vinstuttag från välfärdsverksamhet. Våra skattepengar ska gå till välfärden, till barnen och till att ta hand om våra gamla. Vi vägrar se på när riskkapitalister skor sig själva medan undersköterskorna kämpar bakom skyddsmasker och visir.

Det handlar om framtiden. Din framtid, våra barns framtid och hur våra äldre ska få avsluta sina liv i framtiden. Vi måste lära av de misstag som gjorts och åtgärda de brister som Coronakrisen så tydligt visat på.

Vi vet att många är beredda att betala mer till det allmänna om pengarna går till det de är ämnade för. Vi vet att många vill applådera hjältarna inom vård och omsorg men det räcker inte.

Nu är det hög tid för oss inom arbetarrörelsen att uppmana hela Sverige att kroka arm för en hållbar framtid för alla.


Åsa Eriksson, riksdagsledamot och facklig ledare Socialdemokraterna Västmanland
Dennis Nilsson, vice ordf Byggnads Mälardalen
Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen
Joakim Borg, fackligpolitiskt ansvarig Svenska Transportarbetareförbundet Norra Mälardalen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer i ämnet här