S – ett parti för bidragstagare

Benjamin Dousa: Regeringen borde införa ett bidragstak

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-20

Det är tydligt att Socialdemokraterna har lämnat walkover i jobbfrågan och blivit ett parti för bidragstagare. Vi har inte råd med att det regeringsbärande partiet väljer att ignorera en sådan viktiga fråga som hur vi får in människor i arbete, skriver Benjamin Dousa (Muf).

DEBATT. Integrationen har fungerat dåligt i Sverige i många år, och coronakrisen har förvärrat situationen på arbetsmarknaden ytterligare.

Många av de med utländsk bakgrund som redan innan krisen stod långt ifrån det första jobbet, lär få det ännu tuffare nu. Därför kan inte regeringen vänta med att återupprätta arbetslinjen, utan Socialdemokraterna borde införa ett bidragstak redan nu.

I snart sex år har Stefan Löfven suttit på statsministerposten, och med facit i hand kan vi konstatera att Socialdemokraterna har kombinerat en politik av hög asyl- och anhöriginvandring med västvärldens sämst fungerande integrationspolitik.

I valrörelsen 2014 lovade Löfven även att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, årsskiftet har passerat med flera månader och dagens verklighet är långt från det löfte som statsministern gav. Sverige var faktiskt det enda land som då hade en högre arbetslöshet än 2014.

Bor man i Sverige, oavsett bakgrund och omständigheter, måste grundprincipen vara att man ska göra rätt för sig. Att gå till ett jobb ska alltid innebära mer pengar i den egna plånboken än om man lever på andra skattebetalare – därför behövs ett bidragstak.

Det ska aldrig gå att stapla bidrag på det sätt som vi vet att man kan göra i dag. För var är då drivkraften till att faktiskt anstränga sig? Dagens bidragspolitik är ett hån mot alla som faktiskt jobbar och kämpar på.

En familj med fyra barn i Stockholmsområdet som lever på försörjningsstöd kan få 33 014 kronor i månaden. Om en av föräldrarna börjar städa, köra buss eller får jobb inom hemtjänsten, minskar den samlade inkomsten till 32 994 kronor, och om båda föräldrarna börjar arbeta heltid ökar den endast till 34 364 kronor enligt riksdagens utredningstjänst. Dessa siffror är inte en politisk åsikt eller tanke, utan fakta. Det lönar sig för dåligt att jobba.

Sveriges integrationsproblem belastar bidragssystemet hårt. Vi vet att en av sju i arbetsför ålder i dag lever av bidrag i stället för att arbeta och nästan åtta år hinner gå innan hälften av alla nyanlända har ett arbete. Det här är katastrof.

Regeringen själva räknar dessutom med att socialbidragen kommer att öka med nästan 14 procent de kommande åren, och detta är innan man tar coronakrisens effekter i beaktande. Varje krona som går till bidrag till den som kan jobba är en krona som hade kunnat gå till vård, skola eller polis.

Det är tydligt att Socialdemokraterna har lämnat walkover i jobbfrågan och blivit ett parti för bidragstagare. Vi har inte råd med att det regeringsbärande partiet väljer att ignorera en sådan viktiga fråga som hur vi får in människor i arbete.

Långvarigt bidragsberoende leder dessutom till sämre hälsa, lägre studieresultat och mer brottslighet. Nödvändigheten av stora jobb- och bidragsreformer är uppenbar.

Lika uppenbart är att Stefan Löfven inte kommer att genomföra dessa. Han har haft sex år på sig utan att gjort några nämnvärda ansträngningar i den riktningen. Om drygt två år är det riksdagsval i Sverige igen – då behövs ett parti för arbetare och inte bara bidragstagare.


Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.