Polisen kraftsamlar – men det räcker inte

Replik från Liberalerna om satsningen mot sexualbrott

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

År 2020 är det fortfarande föräldrarnas rättigheter som väger tyngst i Sverige – på bekostnad av de allra mest utsatta barnen. Detta speglas i det tragiska fallet med flickan Esmeralda eller Lilla hjärtat som hon omskrivits i media, skriver Juno Blom.
Foto: TT
År 2020 är det fortfarande föräldrarnas rättigheter som väger tyngst i Sverige – på bekostnad av de allra mest utsatta barnen. Detta speglas i det tragiska fallet med flickan Esmeralda eller Lilla hjärtat som hon omskrivits i media, skriver Juno Blom.

REPLIK. Sverige var en gång i tiden ett föregångsland när det gäller jämställdhet och barnens rättigheter. Utvecklingen har dock avstannat och på många sätt ökar ofriheten för kvinnor och barn i Sverige.

Därför är det bra att Polisen växlar upp för att komma åt våld mot kvinnor och barn. Men polisen kan inte stoppa våldet ensamma. Det saknas ett tydligt nationellt ledarskap inom politiken som tar ett kraftfullt helhetsgrepp för att skydda de mest utsatta.

Politiken jobbar i dag i stuprör. Regeringen måste omedelbart tillsätta en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn. Det krävs ett helhetsgrepp mot vuxnas våld mot barn men också de övergrepp och rån där barn utsätts av andra barn.

Strategin ska omfatta all den våldsutsatthet barn riskerar att utsättas för såsom i hemmet, på skolan, på institutioner, i bostadsområdet och på allmän plats. Utsatta barns stöd måste stärkas och bli likvärdigt över landet.

År 2020 är det fortfarande föräldrarnas rättigheter som väger tyngst i Sverige – på bekostnad av de allra mest utsatta barnen. Detta speglas i det tragiska fallet med flickan Esmeralda eller Lilla hjärtat som hon omskrivits i media. 

Runt om i Sverige lever barn i hem där våld, sexuellt utnyttjande och vanvård är vardag. Familjen är inte en trygghet, hemmet har istället utvecklats till en brottsplats. Inga utsatta barn ska vara utlämnade till eldsjälar och välvilliga myndighetspersoner. Lagen ska skydda den som är mest utsatt och sårbar. 

Det är oerhört viktigt att polisen kraftsamlar, men det räcker inte. Samtliga aktörer måste nu jobba tillsammans. Det är regeringens uppgift att börja leda alla aktörer i samma riktning. Sverige ska vara möjligheternas land för alla barn, men idag sviker vi alltför många barn och låter dem vara kvar i utsatthet och maktlöshet.

Vi får aldrig ge oss när det gäller de mest utsatta barnens rättigheter. Polisens arbete är ett viktigt steg på vägen. Men politiken måste också växla upp. 


Juno Blom, partisekreterare Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE