Nya Karolinska är som ett sms-lån

Debattörerna: I dag invigs sjukhuset efter alla skandaler – och en miljardnota som bara växer

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi får inte glömma att NKS-affären är en av svensk offentlighets största skandaler, och att borgerligheten i princip sms-lånade för att betala för det, skriver debattörerna.
Foto: Carolina Byrmo
Vi får inte glömma att NKS-affären är en av svensk offentlighets största skandaler, och att borgerligheten i princip sms-lånade för att betala för det, skriver debattörerna.

DEBATT. I dag invigs Nya Karolinska sjukhuset. Det blir en högtidlig tilldragelse, till och med kungaparet kommer när världens dyraste sjukhus officiellt ska tas i bruk. Undertecknade var inbjudna, men invigningen kolliderar med ett möte om sjukvårdens framtidsfrågor, så vi fick tacka nej.

NKS har visserligen varit i drift sedan november 2016, men nu är sjukhuset alltså helt färdigbyggt.

Med tanke på alla de ombyggnader och tillägg som man tvingats göra sedan sjukhuset togs i drift – fönster, dörrar, avlopp, byggnaden för strålbehandling – får vi hoppas att det nu verkligen stämmer.

Låt oss hoppas att de problem som präglat sjukhusets första tid – bajskaoset, fönstren hos de cancersjuka barnen som inte gick att öppna, de dramatiskt växande vårdköerna, och det faktum att övrig sjukvård i länet blivit lidande – upphör nu när bygget är klart. Det kan i så fall vara värt att högtidlighålla.

Stockholmarna förtjänar den ”vård i världsklass” som utlovades av NKS-projektets tillskyndare. Dem förtjänar sitt högspecialiserade sjukhus – även om dem aldrig bad om det, är det dem som får betala kalaset.

Vi i Vänsterpartiet är inte sämre än att vi, trots att vi kritiserat hela NKS-affären från början, är villiga att vända blad.

Låt oss hoppas att dagens ceremoni kan vara början på ett nytt kapitel för både NKS och för sjukvården i Stockholm. För de sjukas skull och, inte minst, för den personal som sliter på Nya Karolinska.

Men vi får inte glömma att NKS-affären är en av svensk offentlighets största skandaler, och ett tydligt exempel på konsekvenserna av privata välfärdsexperiment.

Den så kallade OPS-finansieringen (offentlig-privat samverkan) har lett till att NKS blivit många miljarder dyrare än avsett. För att inte nämna: skatteplanering, jäv i sjukhusledningens toppskikt och oklara konsultfakturor för miljonbelopp.

Skulden ligger hos den moderatledda alliansen som styrt Stockholms läns landsting i tolv år. I dag står de tillsammans med hans majestät och klipper band i Solna, men det är de som bär ansvaret.

Alliansen hävdar bestämt att alla partierna var med på båten, att det rådde enighet i fullmäktige i juni 2008, och att skulden därför delas av alla. Det stämmer inte. Alla såg behovet av ett nytt sjukhus, men åsikterna om finansiering av projektet gick snabbt isär.

Vänsterpartiet motsatte sig från början att landstinget skulle blanda in privata intressen.

I dag tar samtliga partier avstånd från OPS-finansieringen.

Mest avståndstagande är Moderaternas finanslandstingsråd Irene Svenonius, vilket är ironiskt med tanke på att det var borgerlighetens idé från första början att i princip SMS-låna till ett sjukhus.

NKS är det största provet på allianspartiernas inkompetens och privatiseringsiver. Men det är långt ifrån det enda. De ska inte få en fjärde mandatperiod att missköta Stockholms sjukvård.


Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson
Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE