Sluta dalta med länder i EU som missköter sig

Debattören: Pinsam tystnad – även från Sveriges regering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-09

Om EU-samarbetet ska bestå även i framtiden så måste EU sluta dalta med länder som inte sköter sig, skriver Karin Karlsbro (L).

DEBATT. I dag firas Europadagen, om än på många håll i Europa från balkongen. Just i år är det 70 år sedan Schumandeklarationen skrevs under den 9 maj, starten på det europeiska samarbetet.

Trots att vi just nu kämpar oss igenom en av de värsta kriserna i EU:s historia är den 9 maj en dag väl värd att uppmärksamma. EU-samarbetet har gett oss ett välstånd utan motsvarighet och lagt grunden för fred, frihet och demokrati åt miljontals européer. Utan EU hade vår del av världen både varit både fattigare och mindre fri. 

Men detta är också en dag då vi måste erkänna att EU kämpar med stora utmaningar och splittring.

Med risk för att gå mot en depression och massarbetslöshet pågår intensiva diskussioner om hur EU ska rädda ekonomin och åsikterna går isär mellan nord och syd, väst och öst. 

Samtidigt kan vi inte längre blunda för att flera medlemsländer just nu sviker de löften de gav när de gick med – så som att slå vakt om demokrati, frihet och jämställdhet.

I Polen försöker regeringen totalförbjuda abort och hbtq-fria zoner införs. I Ungern styr premiärminister Viktor Orbán landet med järnhand, på obestämd tid. Domstolarna är inte längre oberoende och det fria ordet är liksom oberoende medier under hård press.

Detta är inte bara förödande för polska och ungerska medborgare, det är en skymf och ett svek mot oss andra och merparten av EU:s medlemsländer som faktiskt följer unionens spelregler.

Det som sker i dessa länder borde få Europas demokratier och EU:s institutioner att ryta. Men i stället för ett unisont fördömande råder en bedövande tystnad.

EU-kommissionen slingrar sig. Antingen skyller man på att det är för tidigt eller så hävdar man att det för svårt att införa sanktioner, att man måste avvakta, att man måste granska utvecklingen lite, lite till.

Från medlemsländerna, inklusive Sveriges regering, är det pinsamt tyst. Tiden för granskning är sedan länge förbi. Det är dags att agera. 

EU är en brokig mosaik, förenade i mångfald. Länderna behöver inte tycka lika om allt. 

Men för att det ska fungera måste vi vara ense om en ordentlig, icke-förhandlingsbar bottenplatta av rättigheter och värderingar. Demokratin och rättsstatens principer – dessa värden ska inte bara vara fina ord utan utgöra det fundament som EU vilar på.

Utan respekt för våra gemensamma värderingar urholkas unionen och vår trovärdighet globalt.  

EU är på så många sätt ett fantastiskt samarbete. Det som händer i Polen och Ungern är ett sorgligt bakslag, men vi får inte glömma att under EU:s 70 år så har många framsteg tagits och kriser övervunnits.

Men om EU-samarbetet ska bestå även i framtiden så måste EU sluta dalta med länder som inte sköter sig.

EU-kommissionen måste börja använda de verktyg som finns men också få ännu skarpare verktyg för att agera mot de medlemsstater som vägrar respektera EU:s gemensamma spelregler. 

Liberalerna vill att EU-stöd ska dras in för de medlemsstater som inte respekterar dessa grundläggande värden. Även de som inte gillar demokratiska värderingar, kan räkna och förstå värdet av pengar.

EU-kommissionen borde årligen offentligt granska hur läget ser ut för rättsstaten och de grundläggande fri- och rättigheterna i varje medlemsland. När systematiska brister upptäcks måste EU-kommissionen agera snabbt.

Fler överträdelseförfaranden och aktivering av artikel 7 i EU-fördraget måste ske. Det senare betyder att länder som missköter sig kan bli av med rösträtten i EU. 

Som Sveriges Europavänligaste parti är Liberalerna extremt måna om att EU aldrig får ducka för att ta strid för de värden som samarbetet bygger på.

Alltför länge har man försökt snacka medlemsländer till rätta utan framgång, vi har fått nog av att vänta. 


Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här