UD, hjälp oss som sitter fast utomlands

Debattören: Alla har inte ekonomin att ta sig hem själva

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-02

Det hjälper inte att Ann Linde stå i tv och berättar vilka fina insatser UD gör runt om i världen. Verkligheten är en annan. UD lever på andra länders agerande. Vilja och kraft för egna initiativ saknas totalt, skriver Anders Ljunggren som sitter fast i Kambodja.

DEBATT. Jag befinner mig sedan slutet på oktober 2019 i Kambodja. Min hemresa, som skulle skett den 28 mars, blev inställd.

Det har varit omöjligt att komma i kontakt med berörda flygbolag för eventuell voucher eller återbetalning. Dessa pengar är med säkerhet förlorade.

Alla länder har infört restriktioner och stängt sina gränser. En kamrat tipsade mig om att kontakta vår ambassad här i Phnom Penh. Och det har jag gjort. Jag hade inga större förväntningar men även dessa lågt ställda har grusats. 

Det visar sig att svenska UD lever på andra länders agerande. Vilja och kraft för egna initiativ saknas totalt.

Tyskland försöker få sina medborgare hem till Tyskland. Schweiz gör detsamma med sina. Sverige och UD är glada om dom som ”kusinen från landet” kan få vara med på ett hörn.

Detta innebär i praktiken att när Tyskland organiserar en resa till Frankfurt så kan ambassaden i Phnom Penh få "hänga på" om det finns lediga flygstolar. Väl framme i Frankfurt får de svenska resenärerna fixa resten själva. Detsamma gäller en nu kommande evakueringsresa till Zürich.

Det är naturligtvis inget fel med att samordna transporter. Men det är en pinsam ynkedom att svenska UD inte möter upp på avstjälpningsplatsen med ett flyg som tar svenskar till Sverige.

Mig veterligen är det inga andra länder inom unionen som dumpar sina medborgare i främmande land. 

UD kan knappast åberopa resursbrist eller kostnadsskäl. Varje passagerare betalar ”enligt marknadspris” ( vad nu detta är i dagsläget håller ambassaden hemligt).

Att samordna hemtransport från Kambodja närliggande länder (Thailand, Vietnam, Laos) bedöms ”för svårt”. Att ens orka tänka tanken verkar alltför jobbigt. 

Det hjälper inte att Ann Linde stå i tv och berättar vilka fina insatser UD gör runt om i världen. Verkligheten är en annan. 

Ambassaden i Kambodja har verkligen bevisat hur lågt den valt att lägga ribban. Du blir dumpad nånstans i Europa, sen är det upp till dig själv. Om du har dom ekonomiska resurserna. Och det har inte jag.


Anders Ljunggren, Horred. Just nu fast i Phnom Penh, Kambodja.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här