Alternativet till nya klimatlagen är sämre

Replik från S om om EU:s nya klimatlagstiftning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-30

Som huvudförhandlare för EU:s nya klimatlag röstade jag naturligtvis för – alternativet hade varit den nuvarande klimatpolitiken som är betydligt mindre ambitiös. Replik från Jytte Guteland.

REPLIK. Miljöpartiets Europaparlamentariker skriver om varför de röstade emot EU:s klimatlag.

Som huvudförhandlare röstade jag naturligtvis för – alternativet hade varit den nuvarande klimatpolitiken som är betydligt mindre ambitiös.

Klimatlagen är resultatet av nästan 1,5 år av förhandlingar, voteringar och samtal. Det har inte varit en lätt resa, men nu är vi i mål.

EU måste göra mer detta decennium än vad vi gjort under de tre föregående decennierna tillsammans. 

Vi har nu antagit en ambitiös klimatlag, med höjda klimatmål - och flera viktiga segrar för oss progressiva.

EU ska få ett vetenskapligt klimatråd för att förstärka forskningens roll. Vi har beslutat att införa en koldioxidbudget som kommer ge oss bättre kunskap hur vi ligger till i förhållande till Parisavtalet.

EU får ett nytt mellanliggande mål till år 2040. Vi fick igenom att EU ska ha negativa utsläpp när klimatneutralitet är uppnått.

Målet till år 2030 har varit omdebatterat. Resultatet blev minst 55 procent, med en separat överenskommelse med EU-kommissionen att öka ambitionen genom upptaget av koldioxid i så kallade kolsänkor.

Det betyder i praktiken att nettoutsläppen kommer landa på närmare 57 procent till år 2030. Personligen hade jag velat se ett betydligt högre mål på 65 procent, som jag också föreslog i min första rapport.

Men precis som Isabella Lövin sa när hon välkomnade att EU:s medlemsländer enats om 55 procent förra året, tror jag att detta mål kommer att överträffas, eftersom så alltid varit fallet tidigare när det gäller EU:s klimatmål. 

En sak är säker. Utan ett omfattande samarbete mellan de progressiva grupperna i Europaparlamentet och pådrivande regeringar som Sveriges hade vi haft en betydligt mer urvattnad klimatlag än vad vi har i dag.

EU:s klimatlag är historiskt viktig och det första stora steget mot en fossilfri framtid. Det är synd att MP var emot, men jag är övertygad om att vi tillsammans nu har en bättre grund att stå på i det fortsatta klimatarbetet. 


Jytte Guteland, huvudförhandlare för EU:s klimatlag (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen