Låt zombieskatterna vara begravda för gott

Debattören: Stor risk att fastighets-, arvs- och förmögenhetsskatten dyker upp i ny skattereform

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-11

Zombieskatternas återkomst är långt ifrån uteslutna. Det vore farligt för Sverige och skulle drabba många vanliga bostadsägare hårt, skriver Christian Ekström.

DEBATT. Det är som taget ur en sämre skräckfilm. Precis när vi har vaggats in i en falsk känsla av trygghet så vänder det. Det som tidigare har varit dött och begravet rycker plötsligt till.

Återuppståndna från dödsriket reser sig zombieskatterna från 00-talet och den här gången är det dig de är ute efter.

Efter millennieskiftet avskaffades flera avskydda och skadliga skatter; arvs- och gåvoskatterna 2005, förmögenhetsskatten 2007 och fastighetsskatten 2008.

De skrotades för att de skadade ekonomi, gjorde oss alla fattigare och för att de med rätta var djupt impopulära. Många trodde att de skickats till sista vilan.

Nu gör de åter entré i debatten likt skattesystemets svar på skräckfilmernas zombies. De riskerar att tvinga människor från hus och hem, och företag och entreprenörer ut ur landet.

Den gamla fastighetsskatten hade två grundläggande problem. För det första att ens hem inte är något som man tjänar pengar på, utan tvärtom något man betalar dyrt för med redan hårt beskattade pengar.

För det andra innebar evigt ökande taxeringsvärden en snabbt stigande skatt utan att den som bor blivit rikare.

Skatten var oförutsägbar och skapade en stor otrygghet bland vanliga villaägare. Familjer som ägt sitt hus i decennier kunde plötsligt tvingas att flytta på grund av att grannarna sålde sina hus dyrt.

Efter omfattande protester från bland annat Skattebetalarna begravdes fastighetsskatten 2008 och ersattes med en kommunal fastighetsavgift. Den nya avgiften är nog så hög – upp till drygt 8 000 kronor per år – och ger i dag större skatteintäkter till det offentliga än dess föregångare.

Men till skillnad från den tidigare fastighetsskatten, som saknade tak, är förutsägbarheten större och risken att man som villaägare tvingas bort från sitt hem nu mindre.

Den sista vilan blev dock inte långvarig. Till mångas förvåning och förskräckelse är fastighetsskatten nu åter aktuell. Bland andra SNS, Finanspolitiska rådet, ESO, den liberala Tankesmedjan Fores och nu senast Stockholms Handelskammares Omstartskommission har kommit med förslag om ett återinförande.

Förslagen som skisseras skulle leda till en höjning på tiotusentals kronor om året jämfört med dagens kommunala fastighetsavgift. För många som bor i större städer, inte minst Stockholm, skulle det handla om väsentligt mycket mer.

Och denna gång är det inte bara villor och fritidshus som ska beskattas hårt utan också lägenheter.

Det säger sig självt att en återinförd statlig fastighetsskatt skulle skapa stora problem för många. Men inte heller arvsskatten får vila i frid. Socialdemokraternas Tankesmedja Tiden föreslog nyligen ett återinförande av arvsskatten vid sidan av skatt på exempelvis båtar.

Vänsterpartiet vill inte bara ha arvsskatt, trots att man var med och avskaffande den skadliga skatten 2005, utan också förmögenhetsskatt.

Arvsskatten och förmögenhetsskatten var två skatter som bidrog med mycket små summor till statskassan. Skadorna de åsamkade samhället var desto större.

Dessa skatter tvingade företag och entreprenörer ur landet, och gjorde därmed Sverige fattigare. Därför var också enigheten stor när de avskaffades. Men nu är de alltså tillbaka på tapeten, likt skattesystemets zombie har de tagit sig tillbaka från de döda.

Risken är stor för att fastighetsskatten, arvsskatten och förmögenhetsskatten kommer föras fram i förhandlingarna om en ny skattereform. Det vore farligt för Sverige och skulle drabba många vanliga bostadsägare hårt.

Den 21 september överlämnar finansministern statsbudgeten för år 2021 till riksdagen. Samma finansminister som förra veckan i en interpellationsdebatt var så ovillig att svara på om hon kunde utesluta ett återinförande av fastighetsskatten, att hon svävade iväg i resonemang om att hon inte ens kunde utesluta skatt på leenden.

Zombieskatternas återkomst är alltså långt ifrån uteslutna. Låt oss hoppas att det som en gång har begravts inte vaknar till liv och att svenska folkets hem, gåvor och leenden förblir ohotade.


Christian Ekström, vd Skattebetalarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.