Regeringen har fel – vi kan stoppa ryska oljan

Greenpeace: Skandalöst att skylla på att ”EU måste vara enigt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-31

Det är skandalöst att med ena handen stötta Ukraina och med den andra finansiera Putins anfall genom att fortsätta köpa rysk olja och gas. De länder som kan agera snabbt ska göra det, det är inte att splittra EU, skriver Carl Schlyter.

DEBATT. EU står enat i att strypa importen av fossila bränslen från Ryssland eftersom de finansierar invasionen av Ukraina, men har svårt att fatta ett beslut om totalstopp eftersom flera medlemsländer sitter fast i ett djupt fossilberoende.

De länder som kan agera snabbt ska göra det, det är inte att splittra unionen utan att hjälpa de länder som har svårare att agera.

Statsminister Magdalena Andersson, energiminister Khashayar Farmanbar, och infrastrukturminister Tomas Eneroth har alla meddelat att regeringen inte tänker stoppa rysk olja och gas till Sverige med argumenten att vi måste ha ett enigt EU, och att det ändå inte skulle få så stor effekt.

Man säger att tomma tunnor skramlar mest, men här satsar regeringen på välfyllda ryska oljefat. Det är skandalöst att med ena handen stötta Ukraina och med den andra finansiera Putins anfall genom att fortsätta köpa rysk olja och gas.

Den socialdemokratiska regeringen är dock inte ensamt ansvariga för Sveriges oförmåga att agera.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger bett Sverige och andra länder att stoppa fossila bränslen från Ryssland. Men bara en timme innan Zelenskyj fick stående ovationer för sitt riksdagstal röstade samtliga partier utom MP och V mot ett sådant importstopp.

För Sverige och andra länder som inte byggt fast sig i ett omfattade ryskt energiberoende är det solidariska gentemot både Ukraina och övriga EU att göra allt man kan för att skära av det fossila från Ryssland som finansierar invasionen av Ukraina.

Ju snabbare enskilda medlemsstater stoppar de fossila bränslena från Ryssland och minskar sin energianvändning desto enklare kan pengakranen till Putins krigsmaskin skruvas åt från EU som helhet.

Sverige kan omedelbart stoppa importerna av rysk olja och gas, om vi vill.

Sverige importerade 2021 produkter från Ryssland för 21 miljarder kronor. Det totalt dominerande var petroleumprodukter, uran och mineraler, sektorer som ofta går rakt in i oligarkernas och fickor och som finansierar Putins krig.

Flera av EU:s länder kan relativt enkelt kan strypa detta pengaflöde och effekten skulle bli mycket stor.

Regeringen måste även se till att bolag med statligt ägande som Swedavia och SAS slutar att direkt eller indirekt bidra till att importera rysk olja och gas. Att de gör det trots kriget är i direkt strid mot regeringens handelsstrategi som syftar till att skydda mänskliga rättigheter och stärka arbetet med de globala 2030-målen för hållbar utveckling. 

Det är också viktigt att täppa till kryphål vid en blockad, vi har exempelvis sett att svenska fartyg möter upp ryska tankfartyg till havs, för att undvika publicitet vid hamnarna.

När vi lever som om vi hade fyra jordklot kommer oundvikligen nya konflikter skapas.

Därför måste vi minska resursanvändningen till de ramar som planetens klimat och ekosystem sätter, inte bara ersätta Putins olja med någon annans, eller ersätta olja med biobränslen, eller, som regeringen nu gör, försöka upprätthålla konsumtionen av fossila bränslen.

På kort sikt behöver Sverige vidta åtgärder för att minska energi- och bränsleanvändningen. Det skulle stärka sanktionerna och kompensera för högre priser. Samtidigt krävs omställningar av samhället för att göra vår ekonomi stabil även utan ständig tillväxt, och stora investeringar för att bli långt mer energieffektiva.

Sverige behöver planera samhällsservice, logistik och ekonomi för att minska resursförbrukningen och transportbehoven. Sverige behöver öka självförsörjningsgraden och vår resiliens mot kriser, inte importera rysk olja och sänka priset på den.


Carl Schlyter, kampanjledare för klimat och systemomställning på Greenpeace


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.