MP – ni blundar för integrationsproblemen

Slutreplik från Moderaterna om asylinvandringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-02

MP håller fast vid en politik som bygger på att saker och ting löser sig bara man vill tillräckligt mycket, skriver Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard.

SLUTREPLIK. I dagarna presenterade Moderaterna ett volymmål för asylinvandringen. Miljöpartiet vill i stället öka invandringen till Sverige ytterligare.

Sverige brottas med omfattande integrationsproblem som dåliga skolresultat, trångboddhet och gängbrottslighet. Det dröjer alltför länge innan nyanlända kan försörja sig. Många gör det aldrig. Kommuner som Filipstad går på knäna och det råder brist på personal inom välfärden.

I detta läge måste asylinvandringen till Sverige minska betydligt. I fjol beviljades 42 000 uppehållstillstånd på asylgrund. Fortsatt ligger vi högt vad gäller nya asylansökningar jämfört med exempelvis Norge, Finland och Danmark. Vår integration klarar inte de volymerna.

Det är beklagligt att Miljöpartiet vägrar att se problemen. I stället håller man fast vid en politik som bygger på att saker och ting löser sig bara man vill tillräckligt mycket.

Ännu mer beklagligt är det inflytande Miljöpartiet har över Socialdemokraterna. Den politik som S+MP-regeringen för närvarande driver går ut på att göra invandringen mer omfattande. Det är en politik som inte tar ansvar för Sverige.

Fokus måste nu ligga på att det stora antal människor som kommit hit på senare år skaffar jobb, egen försörjning, lär sig svenska och kommer in i samhället. Därför bör det volymmål Moderaterna driver vara en central del i en framtida migrationspolitik.

Volymmålet är avsett att fungera som ett kraftigt styrmedel och en vägledning i den svenska migrationspolitiken. Motsvarande volymmål finns i Tyskland. Helt i motsats mot vad Rasmus Ling (MP) antyder respekterar ett volymmål asylrätten. Fortsatt gäller att den som söker asyl i landet, ska få sin ansökan prövad. Har man asylskäl, ska asyl beviljas.

Sverige behöver en stram invandringspolitik, under lång tid framöver. Det handlar inte minst om att det stora antal människor som kommit hit på senare år och fått uppehållstillstånd ska kunna välkomnas in i samhället – på riktigt.


Tobias Billström, gruppledare (M)
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här