Polisen ska få avlyssna betydligt mer än i dag

Tidöpartierna: Innebär att personlig integritet får stå tillbaka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-01

I dag lämnar regeringen en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt för de brottsbekämpande myndigheterna att använda hemliga tvångsmedel i större utsträckning, skriver Gunnar Strömmer, Richard Jomshof, Torsten Elofsson och Juno Blom.

DEBATT. Vårt land befinner sig på ett sluttande plan när det gäller den grova brottsligheten, vilket vi aldrig får acceptera. Den tidigare regeringen har gjort alltför lite för att vända utvecklingen.

Nu tar vi tillbaka kontrollen, med nya effektiva verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna.

 

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge vad gäller brottsutvecklingen.

Förra året genomfördes 62 dödsskjutningar i Sverige enligt Polismyndighetens statistik. Det kan jämföras med våra nordiska grannländer – fyra i Norge, fyra i Danmark och två i Finland, enligt inofficiella medieuppgifter.

Faktum är att Sverige numera ligger i den absoluta Europatoppen vad gäller dödligt skjutvapenvåld.

 

Polismyndigheten bedömer att 30 000 personer förekommer i eller i anslutning till de kriminella nätverken. Och tre personer tillkommer varje dag.

Utvecklingen måste brytas och vändas.

 

En av nycklarna för att bryta utvecklingen är att förhindra och utreda fler brott i den kriminella miljön.

Ett mycket viktigt verktyg är hemliga tvångsmedel, till exempel hemlig avlyssning av telefoner.

Möjligheterna att i ett tidigt skede få tillgång till information är ofta helt avgörande för att bekämpa allvarlig brottslighet.

 

Tyvärr är den verktygslåda som finns i dag otillräcklig. Både polis och åklagare har gång på gång efterlyst förbättrade möjligheterna att använda hemliga tvångsmedel både för att utreda ett visst konkret brott och – i vissa fall – för att förhindra allvarlig brottslighet.

Den tidigare regeringen lät problemen växa bortom all kontroll. Men den här regeringen lyssnar på de brottsbekämpande myndigheterna och agerar.

I dag lämnar därför regeringen en proposition till riksdagen med förslag som ska göra det möjligt för de brottsbekämpande myndigheterna att använda hemliga tvångsmedel i större utsträckning och på ett mer effektivt sätt än i dag.

 

Det handlar bland annat om följande förslag.

  • Avlyssning och andra hemliga tvångsmedel ska få användas i fler fall i syfte att förhindra särskilt allvarlig brottslighet som förekommer inom kriminella nätverk.
  • Avlyssning och andra hemliga tvångsmedel ska också få användas i många fler fall än i dag för att utreda brott, bland annat vad gäller fler typer av brott.
  • Tillstånd till hemlig rumsavlyssning och hemlig kameraövervakning ska få knytas till en misstänkt person i stället för en viss plats. På så sätt kan polisen fortsätta övervaka en misstänkt person även om han byter mobiltelefon, eller byter plats på ett avtalat möte.
  • Rättssäkerheten för den enskilde ska stärkas, bland annat genom förbättrade möjligheter till insyn och tillsyn.

 

När dessa förslag som vi nu går fram med först presenterades föreslog utredningarna att de nya reglerna skulle träda i kraft den 1 januari 2024. Men läget är ytterst allvarligt och varje vecka, varje dag, är viktig i kampen mot brottsligheten.

Regeringen har därför arbetat hårt för att lagändringarna ska kunna träda i kraft redan den 1 oktober i år.

 

Det handlar i stora delar om att anpassa de befintliga reglerna till den samhälls- och teknikutveckling som skett.

Men det råder ingen tvekan om att dessa förslag innebär att balanspunkten mellan effektiv brottsbekämpning och personlig integritet kommer flyttas.

 

För oss är det inga problem att erkänna att så är fallet. Detta eftersom det är helt nödvändigt att flytta denna balanspunkt. Alla intressen måste vägas mot varandra.

Skyddet för integriteten syftar till att värna den enskilda människans frihet. Men trygghetskrisen i samhället krymper människors frihet och livsutrymme – och skapar enorma integritetsförluster för alla som utsätts för brott i Sverige.

 

Samtidigt kan vi utforma lagen så att den praktiska användningen av de hemliga tvångsmedlen blir balanserad och rättssäker: Frågor om tillstånd till hemliga tvångsmedel ska som utgångspunkt prövas av domstol, offentliga ombud ska bevaka integritetsintresset vid denna prövning och det ska i efterhand ske en granskning av hur verktygen används.

Den organiserade brottsligheten är systemhotande. Den gnager på roten till vår demokrati: tilliten till andra människor och till institutioner.

För att vända den utvecklingen måste vi ge polis och åklagare de verktyg som de behöver och efterfrågar. Det gör vi nu.


Gunnar Strömmer, justitieminister (M)
Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet (SD)
Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson (KD)
Juno Blom, rättspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.