Vi är trendiga – de betalar med sina liv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-04-15

Lisa Tellbe: H&M har råd med anständiga löner

Modebloggarna Lisa Tellbe, till vänster, och Sarah Tjulander mötte verkligheten bakom modebranschen i realityserien Sweatshop på Aftonbladet TV. I dag skriver Lisa Tellbe själv om sina erfarenheter.

DEBATT. Har du någonsin tänkt på vem som sitter och syr dina kläder? Har du överhuvudtaget reflekterat över varför kläderna i butikerna är så billiga? Tror du det är för att att det är så dålig kvalité på kläderna? Eller är det helt enkelt så att personen som sytt kläderna knappt får en krona för sitt arbete?

Vi i Sverige köper i genomsnitt 15 kilo kläder per person och år. Vi slänger också i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år. Det är en enorm ökning från tidigare, men varför har det blivit så? Jo, i dagsläget är det billigare att gå och köpa en ny tröja istället för att laga den tröjan som gick sönder.

Så, hur kan man egentligen sälja kläder så billigt? Vem betalar egentligen priset för din tröja? I november var jag i Kambodja och spelade in serien Sweatshop tillsammans med Aftonbladet. Jag fick uppleva hur det var att arbeta och leva som textilarbetare och hur textilarbetarnas liv ser ut.

Tro det eller ej, men de stora klädkedjorna som säljer sina kläder extremt billigt gör det inte för att vara snälla mot oss konsumenter. De säljer billiga kläder för att det är vad vi konsumenter vill ha, och för att dom kan. De har makten att utnyttja folk i U-länder och få dem att sitta och sy dag in och dag ut för löner som de knappt överlever på.

Jag träffade kvinnor som sydde för H&M, vissa hade jobbat över 30 år i fabrikerna. Men när jag frågade dem om de var lyckliga var det inte många som kunde hålla sig från att börja gråta.

De berättade att de drömde om familj och utbildning. Något de aldrig skulle kunna ha råd med, med tanke på de svältlöner H&M betalar för deras arbete. I takt med att vi masskonsumerar mer och mer, får textilarbetarna också större och större ordrar att producera. Men inte mer betalt.

Det är alltså människor som är precis som du och jag som betalar priset för den där billiga T-shirten som finns att köpa på H&M. De betalar med sina liv för att vi ska kunna känna oss trendiga till ett lågt pris, så att vi har råd att konsumera ännu mer.

Självklart är H&M bara ett av alla företag som anställer billig arbetskraft, det är många som bär ansvar för problemet - inklusive vi konsumenter.

Det viktigaste vi konsumenter kan göra är att få företagen att förstå att det är viktigt för oss hur textilarbetarna har det. Att man kanske frågar i affären vart kläderna kommer ifrån, eller att man väljer klädföretag som säljer fairtrade eller Second hand.

Men det går inte att komma ifrån att huvudansvaret ligger på H&M. Om man är världens näst största klädföretag och gör en vinst på 27 miljarder (2015) har man faktiskt råd att ge en anständig lön till dem som sliter allra mest. Bara man vill.

Lisa Tellbe

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.