Åkesson, berätta om SD:s relation till Putin

Tobias Baudin: Ditt parti är en säkerhetsrisk för Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-29

SD:s stora svårigheter att välja mellan demokratiska och auktoritära stater gör partiet till en säkerhetsrisk för Sverige. När partiet nu skriver sin vitbok bör de rimligen även redogöra för relationen mellan sitt parti och Ryssland, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Sverigedemokraternas uppenbara svårigheter att göra skillnad mellan auktoritära och demokratiska stater utgör en säkerhetspolitisk risk för Sverige.

När partiet nu skriver sin vitbok bör de rimligen även redogöra för relationen mellan sitt parti och Ryssland.

Sedan den 24 februari pågår i Sveriges närområde ett krig med ett enormt mänskligt lidande. Det ukrainska folket slåss för sin frihet och sin rätt att själva bestämma sin framtid mot Putins Ryssland. Detta har en direkt påverkan på Sveriges säkerhetspolitiska situation.

I lägen som detta är det fundamentalt att arbetet för att stärka Sverige måste utgå ifrån grundläggande respekt för demokratin och människovärdet.

I det osäkra utrikespolitiska läge vi nu befinner oss i är frågan om Sverigedemokraternas hållning till Ryssland och Putin av uppenbara skäl högaktuell.

Det är hög tid att en gång för alla konstatera att Sverigedemokraternas stora svårigheter att välja mellan demokratiska och auktoritära stater gör partiet till en säkerhetsrisk för Sverige.

Upprepade gånger har Sverigedemokraterna gjort tveksamma ställningstagande i förhållande till Ryssland, ett land som långt innan det inledde ett våldsamt anfallskrig på ett demokratiskt grannland visade tydliga antidemokratiska och auktoritära tendenser.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade bara dagar innan den olagliga invasionen av Ukraina stora svårigheter att välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden då han fick frågan i SVT:s ”30 minuter”.

Det blev, som man brukar säga, ett uttalande som inte åldrades särskilt väl.

Och fler exempel finns det. Så sent som den 6 januari i år stod det svart på vitt på Sverigedemokraternas hemsida att partiet ”vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”.

Ett ställningstagande som efter att det uppmärksammades i media skyndsamt togs bort utan vidare förklaring.

Flera gånger har företrädare eller anställda inom Sverigedemokraterna visat på tveksamma relationer till Kreml.

2016 nekades en av deras anställda tillträde till Sveriges riksdag då han ansågs utgöra ett potentiellt säkerhetshot på grund av sina Rysslands-kopplingar.

Tidigare i år lät Roger Richtoff, ledamot i försvarsutskottet och fram till nyligen försvarspolitisk talesperson, sig bli intervjuad om försvarspolitik i Perspektiv tv. En sajt som driver ett tydligt proryskt narrativ.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes har SD förvisso jobbat hårt för att ändra sin retorik i förhållande till Putins Ryssland, men det klingar onekligen falskt då de med andra handen gjort sitt bästa för att förlöjliga och försvaga förtroendet för svensk militär förmåga.

Ett agerande som inte verkar till någons fördel – förutom för Vladimir Putins. Det är riktigt illa.

Sent förra året annonserade partiet att de nu ska låta skriva en vitbok över partiets historia.

Jag förstår att det finns mycket som vitboken behöver gå igenom, men jag vill med kraft uppmana Sverigedemokraterna att även redogöra för partiets relation till Ryssland. Sverige, och svenska folket, har rätt att få veta.


Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.