Debatt

Ulf Kristersson hycklar om Emerich Roth

Debattörerna: Förintelseöverlevaren varnade ständigt för samarbete med SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ulf Kristersson uppmärksammade förintelseöverlevaren Emerich Roths bortgång i ett inlägg på sociala medier. Vad moderatledaren inte nämnde i sitt inlägg var vad Roth ansåg om Moderaternas samarbetspartner SD, skriver Henrik Jalalian och Sunita Memetovic.
Ulf Kristersson uppmärksammade förintelseöverlevaren Emerich Roths bortgång i ett inlägg på sociala medier. Vad moderatledaren inte nämnde i sitt inlägg var vad Roth ansåg om Moderaternas samarbetspartner SD, skriver Henrik Jalalian och Sunita Memetovic.

DEBATT

DEBATT. Föreläsaren och förintelseöverlevaren Emerich Roth har gått ur tiden. Vi är många som berörts av hans outtröttliga gärning, under de decennier han rest runt på svenska skolor för att berätta om förintelsen. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var en av flera partiledare som under helgen uppmärksammade Roths bortgång i ett inlägg på sociala medier, som sedan spreds i flera tidningar.

Han uppmanade sina följare att följa Roths exempel och skrev att ”det bästa sättet att hedra hans minne är att aldrig ge upp kampen för människans okränkbara värde”. 

Vad Ulf Kristersson inte i nämnde i sitt inlägg var vad Emerich Roth ansåg om Sverigedemokraterna, som numera är Moderaternas självklara samarbetspartner.

För Emerich Roth var inte bara ett vittne till historien. Han kommenterade även i högsta grad sin samtid. Och den stora fara han såg i samtiden var Sverigedemokraterna. 

Få har i den allmänna debatten varit tydligare om detta parti än Emerich Roth. Här kommer några exempel: 

  • ”Vi som avskyr den ideologi Sverigedemokraterna står för, och vi är en mycket stor majoritet, måste under de kommande åren använda alla de demokratiska medel som står oss till buds för att motverka deras framgångar. Vi måste se till att SD aldrig får en chans att normaliseras. (...) Men tro för all del inte att Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra. Sverigedemokraterna är ett dolt nazistiskt parti.“ (Expressen, den 2 november 2016)
  • “Under mitt liv har jag mött nynazister som tagit avstånd från ideologin och som nu reser runt till skolor och hjälper ungdomar. “Sådant gör inte SD. Det behövs en avhopparverksamhet för SD-medlemmar” (SvD den 26 januari 2020)
  • När Moderaterna öppnade för samarbete med SD skrev Emerich Roth ett öppet brev i SvD till Moderaternas dåvarande partiledare och varande för att normalisera SD. Brevet hade rubriken: “Kinberg Batra, Du banar väg för ondskan”.

Det går förstås lätt att förstå varför Ulf Kristersson inte tar upp denna del av Emerich Roths gärning. Det skulle sannolikt omöjliggöra hans väg till statsministerposten.

Men det vore en viktig sak för den moderata partiledaren att göra, nu när SD står på tröskeln till maktens finrum. Det vore bättre än att hyckla.

Precis som Emerich Roth själv skrev finns nämligen det mörka fortfarande kvar i Sverigedemokraterna.

Medan antisemitismen blivit alltmer ovanlig inom Sverigedemokraterna är antiziganismen alltför ofta fortfarande närvarande.

Detta är en del av minnet från förintelsen, även om det ofta glöms bort att cirka en miljon romer också mördades av nazisterna. Det går inte att hedra minnet av dessa offer och samtidigt stå tyst inför rasism mot romer.

Tyvärr har har SD vid flera tillfällen visat prov på rasistiska  uttalanden mot den romska befolkningen och försvarat diskriminering av romer.

Ulf Kristersson borde fundera över orden i det öppna brev Emerich Roth skrev till Moderaterna: 

“Vår tid företer många skrämmande likheter med 30-talet, och vi står nu återigen inför ett val; att segla i medvind och hamna dit vinden för oss, eller stå upp och segla i motvind, för att vända utvecklingen.”

Det är ännu inte försent för Ulf Kristersson att vända skeppet mot vinden och göra det rätta. Det skulle säkert kosta på för honom att vara ärlig om SD. Men låter han bli bör han nog inte uppmana andra att vara som Emerich Roth. 

För det är vår uppgift att hålla de överlevandes minnen vid liv. Men vi ska inte bara minnas deras erfarenheter av världshistoriens kanske mörkaste händelser. Vi måste också minnas deras livsgärningar. Vad de stod för. Vad de varnade oss för. 

Emerich Roth ägnade en stor del av slutet av sitt liv till att prata klarspråk om Sverigedemokraterna. Det borde Ulf Kristersson också göra.


Henrik Jalalian, jurist och grön debattör
Sunita Memetovic, advokat och romsk aktivist 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ulf Kristersson

LÄS VIDARE

DEBATT Kallad invandrare – för första gången i mitt liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Emerich Roth

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Antiziganism

Förintelsen

Antisemitism