Trängsel riskerar att öka smittspridningen

Slutreplik från S om kollektivtrafiken i Region Skåne

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-09

Resurserna räcker till både kollektivtrafiken och sjukvården. Det är läge att sluta med sparkraven, skriver debattören.

SLUTREPLIK. Nerdragningarna i den skånska kollektivtrafiken riskerar öka smittspridningen som en följd av mer trängsel.

Man kan därför inte, som Alliansföreträdarna gör, betrakta mer resurser till kollektivtrafiken som ett kommunicerande kärl med sjukvårdens resurser.

Det är närmast på gränsen till oseriöst när alliansföreträdarna retoriskt frågar om vi vill ta pengar från sjukvården.

Låt oss först konstatera att Region Skåne kompenseras av regering och riksdag fullt ut för kostnader uppkomna under coronapandemin. Dessutom kompenseras även förväntat skattebortfall.

De totala negativa effekterna för Region Skåne har beräknats till 2,5 miljarder, de totala resurstillskotten från regering och riksdag till 2,6 miljarder.

Av dessa ökade anslag från regering och riksdag har regionfullmäktige avsatt 907 miljoner kronor till coronarelaterade kostnader i en tilläggsbudget, det är väsentligt mer än de prognostiserade coronakostnaderna i sjukvården, som förväntas uppgå till 400 miljoner kronor för hela 2020. Det finns således resurser även till kollektivtrafiken.

Men Alliansen har motsatt sig att betala ut pengarna till verksamheten – såväl till sjukvården som till kollektivtrafiken. I stället håller Alliansen fast vid sina sparkrav i både sjukvården och kollektivtrafiken.

Alliansföreträdarna anklagar oss för att vilja ta resurser från hårt arbetande vårdpersonal. Sanningen är den omvända.

Vi socialdemokrater har vid upprepade tillfällen krävt att de avsatta resurserna i tilläggsbudgeten ska betalas ut till sjukvården. Alliansen har röstat ner våra förslag. De har gjort på samma sätt vad gäller kollektivtrafiken.

Det här vittnar om ett väldigt fyrkantigt perspektiv. Ökad trängsel i kollektivtrafiken betyder ökad risk för smittspridning. Det kan leda till fler dödsfall, och naturligtvis till att sjukvården ansätts mer.

I en epidemi måste man se samlat på kollektivtrafiken och sjukvården.

Andreas Schönström, gruppledare kollektivtrafiknämnden i Region Skåne (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.