Vi glömmer aldrig vad som hände på Utøya

SSU: Vi tar ansvar i kampen mot högerextremism och rasism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-22

Vi kommer aldrig sluta berätta vad som hände våra kamrater på Utøya.  Vi behöver fortsätta att organisera oss mot högerextremism och rasism även när demonstrationerna tystnar och nya frågor dominerar samhällsdebatten, skriver debattörerna.

DEBATT. I dag är det nio år sedan det fruktansvärda terrordådet på Utøya. Nästan ett decennium har gått sedan 69 AUF:are, unga socialdemokrater, mördades i hatets och fascismens namn.

Vi ska aldrig sluta berätta om vad som hände våra kamrater fredagen 22 juli 2011. För oss är årsdagen ett tillfälle att minnas, lära och engagera.

Att minnas våra kamrater i AUF, att lära oss om de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss mot fascism och för jämlikhet.

Det är viktigt att uppmärksamma att det var en högerextremist som begick terrordådet, inte en ensam galning. Det var inte heller en slump att det var unga socialdemokrater som terroristen mördade.

Arbetarrörelsen och socialdemokratin har alltid kämpat och stått upp för det högerextremisterna alltid hatat; det jämlika, fria och demokratiska samhället. Vi är högerextremismens motpol.

Terroristen som utförde det vidriga dådet på Utøya var ensamt ansvarig för sin handling men i dag är det fler än på länge som delar hans fruktansvärda värderingar. De högerextrema idéerna är en del av en ideologi som finns och växer i politiska partier och rörelser runt om i samhället.

För nästan ett decennium sedan sade vi att vi aldrig skulle glömma. I dag ser vi hur rasismen fortsätter härja och begränsa människors liv. Om vi ska kunna trycka tillbaka hatet behöver hela samhället mobilisera. Under våren har vi sett miljontals människor demonstrera under parollen “Black lives matter”.

Vi har sett ett brett och för många nyväckt engagemang mot rasism. Det är bra att fler tar ställning men helt avgörande att det antirasistiska engagemanget inte stannar där.

Vi behöver fortsätta att organisera oss mot högerextremism och rasism även när demonstrationernas slagord inte längre ges samma plats i mediebevakningen.

SSU delar sedan 2017 ut 22 juli-utmärkelsen till en antirasistisk förebild. I år är det poddaren och frilansskribenten Fanna Ndow Norrby och polisen Nadim Ghazale som får ta emot 22 juli-utmärkelsen. På olika sätt och i olika forum bedriver de båda ett viktigt och praktiskt antirasistiskt vardagsarbete.

Fanna Ndow Norrby, bland annat genom att sprida vittnesmål om hur vardagsrasismen ser ut och särskilt drabbar svarta kvinnor i dagens Sverige. Nadim Ghazale med fokus på att göra upp med rasismen och förlegade strukturer inom såväl inom polisen som i samhällsdebatten i stort. De är inspirerande förebilder för hur man kan gå från ord till handling i det antirasistiska arbetet

SSU lovar att ta vårt ansvar i kampen mot högerextremism och rasism. Vi kommer aldrig glömma våra kamrater som miste livet på Utøya för 9 år sedan. I dag samlar vi kraft och i morgon fortsätter vår outtröttliga kamp mot högerextremismen.


Philip Botström, förbundsordförande SSU
Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.