Läkare tvingas skicka hem sjuka patienter

Läkarförbundet: Två av tre har avvisat människor som borde läggas in

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-16

Under omständigheterna som nu råder är det en utmaning för personalen att ge en god vård. Patientsäkerheten hotas och personalen drabbas av etisk stress när de ska göra omöjliga val, skriver Heidi Stensmyren, Läkarförbundet.

DEBATT. Under de senaste dagarna har vi fått förfärande vittnesmål från anhöriga, patienter och läkare på landets akutmottagningar.

Multisjuka äldre med blodproppar i lungorna har fått vänta i 13 timmar på akutmottagningar. Läkare och övrig vårdpersonal arbetar under ovärdiga förhållanden. Mitt i allt detta kommer varsel och hot om nedskärningar på flera av landets sjukhus.

Journalister beskriver också hur ledande politiker och makthavare är besatta av gängkriminalitet som berör en liten del av befolkningen. Samtidigt som vårdpersonal går på knäna och oacceptabla scener utspelar sig på överfulla akutmottagningar.

Beskrivningar av hur patienterna inte bara ligger på rad utan i bredd och personalen får utföra tetrisliknande manövrar när en patient ska flyttas eller att undersökningar helt enkelt får ske på golvet har delats de senaste dagarna.

När politiker och makthavare till största delen ägnar sig åt problemen med kriminalitet är befolkningens viktigaste fråga vården. Att befolkningen kan lita på att de får vård när de behöver det är lika mycket en trygghetsfråga.

Redan under valåret 2018 var hälso- och sjukvården den fråga som människor i Sverige rankade högst.
Varför händer då ingenting, undrar Alex Schulman? Det gör vi också. Läkarförbundet har länge visat på problemen i vården och vad vi genom reformer kan förbättra.

Helt nya siffror från Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visar att 56 procent av de svarande läkarna anser att vårdplatsbristen har en stor eller mycket stor inverkan på deras arbete.

Två av tre har det senaste året, på grund av vårdplatsbrist, skickat hem patienter som borde lagts in. 

Fyra av fem läkare har det senaste året, av samma anledning, skrivit ut patienter för tidigt. 82 procent svarade att de det senaste året, på grund av vårdplatsbrist, lagt in patienter på annan avdelning eller utlokaliserat till annat sjukhus. 

56 procent svarade att de det senaste året, på grund av vårdplatsbrist, låtit patienter vårdas utan vårdplats på grund av överbeläggning. Det vill säga att de har fått ligga kvar på en brits på akuten.

En anledning till att Sveriges akutmottagningar är överfulla är att svensk primärvård är underdimensionerad. Det finns en stor konsensus om behovet av en primärvårdsreform för bättre tillgänglighet och kontinuitet, inte minst för multisjuka, sköra äldre.

  • Läkarförbundet är starkt kritiskt till varsel och nedskärningar i vården.
  • Antalet vårdplatser måste dimensioneras utifrån befolkningens behov.
  • Vi måste snarast få till en nationell primärvårdsreform där hela befolkningen får lista sig på fast namngiven läkare med listningstak.

Vi behöver både se till att vi har tillräckligt med vårdplatser på våra sjukhus och snarast få en nationell primärvårdsreform. En nyligen genomförd undersökning tillsammans med Novus visar att 93 procent av exempelvis PRO:s medlemmar önskar en fast läkare.

Under omständigheterna som nu råder är det en utmaning för personalen att ge en god vård. Patientsäkerheten hotas och personalen drabbas av etisk stress när de ska göra omöjliga val och skicka hem patienter som borde ha lagts in.

Vårdpersonalen måste ha goda villkor för att kunna ge en god och säker vård. Läkares egen arbetsmiljö och villkor är en samhällsfråga. Hälso- och sjukvården berör hela Sveriges befolkning. Det är minst sagt hög tid att politiker och makthavare börjar ta ansvar.


Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.