M klarar inte att sköta testningen i Stockholm

Debattörerna: Dags för Ulf Kristersson att göra något

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-21

Coronatestningen i landets största och värst drabbade region har havererat. Det här är ett sorgligt exempel på hur det går när Moderaterna styr över välfärden, skriver Lena Rådström Baastad och Aida Hadžialić.

DEBATT. Samtidigt som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson rasar på Facebook över regeringens hantering av coronakrisen, havererar testningen i landets största och värst drabbade region – Stockholm. Många är de stockholmare med symptom som vill men inte kan testa sig och nu har regionen en eskalerande smittspridning.

Det här är ett sorgligt exempel på hur det går när Moderaterna styr över välfärden: bristande krisberedskap, kortsiktighet och personal som slår larm.

I Sverige ansvarar regionerna för sjukvården. 70 procent av svenskarna bor i en region som styrs av Moderaterna.

Mot bakgrund av det är det enklare att förstå varför Ulf Kristersson blir frustrerad när krishanteringen diskuteras. För hur ska han få sina partikollegor – inte minst den som ansvarar för Stockholms sjukvård Irene Svenonius (M) – att göra sitt jobb?

Att alla som behöver ska kunna testa sig är regionernas ansvar, och avgörande för att hålla nere smittspridningen. Ansvaret förtydligades ytterligare i den överenskommelse som undertecknades mellan Socialdepartementet och Sveriges kommuner och regioner, SKR, 11 juni 2020. Enligt den tar staten alla kostnader för regionernas testning förutsatt att de använder godkänd teknik.

I samband med undertecknandet uttalade sig Moderaternas egen ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, Marie Morell, att oklarheterna som funnits i frågan nu hade undanröjts. Med andra ord: regeringen betalar och regionerna utför.

Sedan början av sommaren har det alltså varit upp till regionerna att bygga upp en storskalig testningskapacitet. Men det har inte Moderaterna gjort i Stockholm, som fortfarande ligger under rikssnittet när det gäller testningen. Detta trots vetskapen om att smittspridningen troligtvis skulle ta fart igen under hösten.

Därför kraschade också testningen direkt när smittspridningen ökade. Precis som den gjorde när antikroppstestningen öppnade i somras. 

Moderat sjukvårdspolitik bygger nämligen på en företagsinspirerad ”just in time”-kultur där politikerna agerar här och nu utan långsiktig planering. Det fungerar för näringslivet, men inte i välfärden och inte för krisberedskap. För poängen med beredskap är att stå redo. Inte att agera när stormen redan är över oss.

Haveriet med testningen är inte det enda moderata misslyckandet i Region Stockholm.

Före pandemin varslades hundratals läkare och undersköterskor på Karolinska. När pandemin slog till fortsatte de sitt arbete med att vårda regionens patienter samtidigt som de hotades med att få sparken. Efter starka påtryckningar från Socialdemokraterna och den breda allmänheten fick personalen till slut behålla jobbet.

Under perioden januari–augusti 2020 gjorde Region Stockholm ett plusresultat på 3,5 miljarder kronor. Prognosen för helåret är 3,3 miljarder kronor – mer än tio gånger mer än det budgeterade resultatet på 311 miljoner kronor. Mycket tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens historiska satsningar på välfärden. Satsningar som Region Stockholm fått som statsbidrag och som är tänkta att användas till vården.

Vi socialdemokrater har gång på gång begärt ett krismöte med moderatledningen i regionen utan resultat. Ulf Kristersson gav Irene Svenonius en plats i partistyrelsen för några år sedan. Det borde vara enkelt för honom att räcka ut en hand och fråga: Vad har Moderaterna för plan för Region Stockholm och vad kan jag som partiledare göra för att hjälpa er?


Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna
Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition, Region Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.