Ni gör porrfri mobil för barn till en klassfråga

Debattörerna: Vi riskerar en hälsokris bland barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-20

Framför allt begränsar ett porrfilter risken att de yngre snubblar in på våldsam porr. Vi vädjar till samtliga operatörer att erbjuda porrfilter till alla era kunder som vill ha utan extra kostnad, skriver debattörerna.

DEBATT. Ingen av tele- eller internetoperatörerna erbjuder porrfilter till sina barnabonnemang utan extra kostnad. Det är endast ett fåtal av operatörerna som erbjuder porrfilter och de tar alltså extra betalt för att barnen ska slippa exponeras för nätporr – som finns ett klick bort i nästan varje barns smartphone och på nätet hemma.

Vi behöver kraftsamla brett i samhället för att begränsa porrindustrins kontaktyta med barn och förhindra dess negativa hälsokonsekvenser – och vi behöver er hjälp, alla ni operatörer!

”Många av porrfilmerna innehåller våld mot kvinnan som är så grovt att jag inte alltid har varit säker på att hon kommer att överleva tills filmen är slut.”

Så skrev journalisten och kriminalförfattaren Katarina Wennstam på sitt instagramkonto i helgen i en uppmärksammad serie av poster från sitt researcharbete inför sin nya bok Vargen.

Hon har granskat mainstreamporren som är gratis och finns tillgänglig på de stora porrsajterna – även för barn. Wennstam tydliggör att hon inte har ansträngt sig för att hitta de porrklipp som hon refererar till.

Enligt internationell forskning innehåller cirka 90 procent av alla scener fysisk aggression. Utan porrfilter är det samma sidor som barn i alla åldrar har fri tillgång till och ofta exponeras för. 

Enligt svensk forskning börjar barn själva aktivt söka efter nätporr när de är cirka 12–13 år, men många barn exponeras även redan när de är flera år yngre, ofta ofrivilligt. Bland annat genom att äldre barn visar dem, genom pop-up annonser eller enkla sökord som inte har med porr eller sex att göra.

Enligt en lång rad läkare, barnpsykologer, kriminologer och skolsköterskor med fler så riskerar detta att generera en omfattande hälsokris bland barn.

Smartphonegenerationen är den första generation som växer upp med obegränsad tillgång till gratis nätporr i nästan varje smartphone. Vilken annan miljardindustri, med så pass våldsamt innehåll, låter vi ha en i stort sett oreglerad kontaktyta med barn? 

Det finns inget porrfilter som är 100 procent vattentätt, lika lite som det inte finns något Systembolag som gör det omöjligt för barn att få tag på alkohol. Det går att hacka sig runt ett porrfilter och det går att köpa ut alkohol, men båda har en begränsande effekt och ett viktigt signalvärde.

Framför allt begränsar ett porrfilter risken att de yngre snubblar in på våldsam porr. Moderna porrfilter, till exempel det som Stockholms stad nyligen installerade på sina skolor, släpper även förbi sexualupplysningssajter och hbtq-information, vilket givetvis är viktigt. 

Vi vädjar till samtliga operatörer att: 

  1. Erbjuda porrfilter till alla era kunder som vill ha – utan extra kostnad.
  2. Informera alla era kunder om att erbjudandet finns, när det införs. 
  3. Att samtliga operatörer även gör en bred informationskampanj om hur man kan ha åldersanpassade porrkritiska samtal med barn.

Vi har listat de gratisalternativ som finns tillgängliga för föräldrar i dag på vår hemsida porrfribarndom.se. Google Safe Search är till exempel ett någorlunda okej alternativ för yngre barn.

Men det är avgörande att ni operatörer agerar och samarbetar enligt vår vädjan ovan. Ni har nämligen möjlighet att göra det enkelt för föräldrar att lägga på porrfilter, att kontakta era kunder och berätta när ni erbjuder porrfilter utan extra kostnad så att alla barn kan få ett bra skydd oavsett föräldrarnas ekonomi och att ge fler föräldrar mer kunskap!

Vilken operatör blir först ut att erbjuda porrfilter till barnabonnemangen – utan extra kostnad?


Elsa Lantz, medgrundare, Porrfri Barndom
Harry Skärlund, föreläsare och tidigare porrberoende som barn
Amanda Romell, folkhälsovetare och sjuksköterska 
Anja Marklund, gynekolog och specialistläkare, Kvinnokliniken på Södersjukhuset
Bo Magnusson, barnläkare och skolläkare
Mats Lindblad, överläkare och docent, Karolinska Universitetssjukhuset
Magnus Larsson, barnkirurg och överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping
Jonas Willmer, ST-läkare i akutsjukvård, Akademiska sjukhuset
Ida Karseland, initiativtagare, SNAF, Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick 
Ann Fagerberg Embretsén, skolkurator 
Linn Heed, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och sexolog
Olof Risberg, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, Pojkmottagningen
Charlotte Nordström, advokat, specialist brott mot barn och unga 
Tove Sander, brottsofferadvokat
Anna Ekvall, Barnadvokaten 
Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert 
Sissela Nutley, (med. dr.) i kognitiv neurovetenskap, disputerad hjärnforskare


Fotnot: Telia erbjuder möjlighet för föräldrar, att på vissa routrar, kunna bestämma vilka porrsidor som de vill filtrera. Med tanke på att det finns miljontals porrsajter på internet ger detta föga effekt. Telia bör precis som övriga operatörer erbjuda en användarvänlig och mer effektiv teknisk lösning/porrfilter.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.