Debatt

Det är inte rätt väg att sänka bensinskatten

Sabuni: Därför lämnade vi budgetsamtalen med M, KD och SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För oss finns det bättre lösningar som både stärker landsbygden och säkrar klimatarbetet än att sänka bensinskatten. Därför kommer vi att rösta på vår egen budget, skriver Nyamko Sabuni.
För oss finns det bättre lösningar som både stärker landsbygden och säkrar klimatarbetet än att sänka bensinskatten. Därför kommer vi att rösta på vår egen budget, skriver Nyamko Sabuni.

DEBATT

DEBATT. Liberalerna är Sveriges skol- och integrationsparti.

Därför kommer vi att rösta på vår egen budget som satsar 14 miljarder mer än regeringen på skolan och innehåller offensiva reformer för att bryta utanförskapet och växla upp klimatarbetet. 

I vår budget prioriterar vi insatser för att skapa en trygg skola där varje elev får tillräckligt med undervisning i svenska och matematik och inte minst riktiga läroböcker.

Vi vill att alla barns språkutveckling och sociala färdigheter ska stimuleras redan i förskolan. Att staten ska ta över kommunernas huvudmannaskap för skolan då dagens modell med delat ansvar mellan stat och kommun inte kan garantera likvärdighet i hela landet.

Vi går fram med en integrationspolitik som både ställer krav och erbjuder möjligheter. Med liberal politik får alla människor som kommit till vårt land en chans att komma in i samhället.

För att det ska vara möjligt måste det bli mer lönsamt och enklare att få ett första arbete, fler måste lära sig svenska och varenda unge i Sverige klara skolan.

Vi vill att tekniken och marknaden ska driva på den gröna omställningen. Vi vill istället höja skatter på utsläpp och miljöskadlig verksamhet och samtidigt sänka skatterna på arbete och företagande. Utfasningen av fossila bränslen ställer höga krav på elförsörjningen.

Därför vill vi värna Sveriges klimatsmarta och stabila elproduktion med en mix av vattenkraft, kärnkraft och förnybart.

För att få genomslag för våra liberala förslag har vi den senaste tiden fört konstruktiva och positiva samtal om en gemensam budgetreservation med M, KD och SD.

Efter samtalen bedömer jag att en liberal borgerlig regering efter nästa val har goda förutsättningar att komma överens om en budget som för Sverige framåt. 

Liberalerna har dock till slut landat i att vi den här hösten kommer att rösta på vår egen budgetmotion som prioriterar skolan, tar sikte på integrationsproblemen och erbjuder en långsiktigt hållbar klimatpolitik.

Vi lämnade budgetsamtalen då vi inte ser att sänkt skatt på klimatutsläpp är rätt väg framåt när klimatarbetet i stället måste accelerera. För oss finns det helt enkelt bättre lösningar som både stärker landsbygden och säkrar klimatarbetet än att sänka bensinskatten. 

Det finns nu bara ett grönt liberalt parti för dig som på allvar vill byta regering. Som vill verka för maktskifte och förändring efter sju år med socialdemokraterna och Stefan Löfven. Vi är det valet.

Ett parti för dig som både vill ha en ny regering och en mer – inte mindre – ambitiös klimatpolitik.


Nyamko Sabuni, partiledare (L) 
En kortare version av texten är tidigare publicerad på debattörens Facebook-sida.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Statsbudgeten 2022

LÄS VIDARE

DEBATT Sluta använd bilägarna som kassakor, politiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2022

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Klimatpolitik