Ta vår hjälp om vårt land ska bli tryggare

Replik från Säkerhetsföretagen om privata komplement till polis och räddningstjänst

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Väktare, ordningsvakter och larmoperatörer ska aldrig ersätta polis och räddningstjänst, men de gör varje dag enastående uppdrag. De förtjänar beröm, inte ifrågasättande, skriver Li Jansson och Sten Storgärds.
Foto: TT
Väktare, ordningsvakter och larmoperatörer ska aldrig ersätta polis och räddningstjänst, men de gör varje dag enastående uppdrag. De förtjänar beröm, inte ifrågasättande, skriver Li Jansson och Sten Storgärds.

REPLIK. Räddningstjänstens responstider skiljer sig mellan 29 minuter och 8,5 minuter i kommunerna, enligt SKR. Även i tättbefolkade regioner finns kommuner med orimligt långa väntetider på polis, räddningstjänst och annan hjälp.

Att lösa den frågan borde vara vår gemensamma uppgift.

Baudin och Nitz ifrågasätter säkerhetsföretag. Men branschen ska aldrig ersätta statliga kärnuppgifter som polis.

Däremot finns arbetsuppgifter som väktare, ordningsvakter och larmoperatörer kan utföra som komplement till polis och räddningstjänst.

Ett exempel är Örebro. Där åker väktare på brandlarm samtidigt som räddningstjänsten och har varit framme före brandkåren vid 60 procent av larmen. Första året åkte väktarna på 100 larm.

Vid bilbränder går det inte att rädda den antända bilen, men väktaren kan rädda närliggande garagelängor med handbrandsläckare. Väktarna beskriver brandförlopp i direktkontakt med brandkår, öppnar grindar och skyddar brandmän.

Säkerhetsföretagen stödjer alla satsningar på polis och räddningstjänst.

Debatten kring säkerhetsföretagens roll är viktig. Vi har en lång tradition att utveckla yrkesroller tillsammans med Transportarbetareförbundet genom vår gemensamma arbetsmiljö- och utbildningsorganisation.

Därför känns debattörernas ifrågasättande av säkerhetsföretag missriktat.

Svepande uttryck om andra organisationer drabbar också fler än säkerhetsföretag. Sjöräddningssällskapet bedriver privat räddningstjänst sedan 1907. Missing people räddar årligen livet på försvunna personer.

Sverige måste bli tryggare här och nu. För att stärka lokal likvärdighet behövs en statlig trygghetsmiljard.

Men det är även rimligt att ta till vara på de som kan hjälpa till. Väktare, ordningsvakter och larmoperatörer ska aldrig ersätta polis och räddningstjänst, men de gör varje dag enastående uppdrag på säkerhetsföretag. De förtjänar beröm, inte ifrågasättande.


Li Jansson, branschchef, Säkerhetsföretagen
Sten Storgärds, näringspolitisk expert, Säkerhetsföretagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE