Läs på om Tyskland och kärnkraften, M

Replik från MP om framtidens energiproduktion

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-03

Jag kan lugna Moderaterna – det tyska fossilberoendet har minskat kraftigt sedan beslutet om att avveckla kärnkraften fattades för tio år sedan. Replik från Lorentz Tovatt, MP.

REPLIK. Låt oss först gå till botten med hur utvecklingen i Tyskland faktiskt har sett ut. Utan att presentera siffror påstår Moderaterna att Tyskland har blivit mer beroende av fossila bränslen sedan de inledde sin utfasning av kärnkraft.

Jag kan nu lugna Moderaterna – det tyska fossilberoendet har minskat kraftigt sedan beslutet om att avveckla kärnkraften fattades för tio år sedan.

Utvecklingen i Tyskland mellan 2011 och 2019 innebar att kolkraften minskade allra mest, följt av kärnkraften samtidigt som vind och sol ökat lika mycket. Tyskland har även framgångsrikt jobbat med energieffektivisering och på totalen har man minskat utsläppen från el med 30 procent.

Pandemin har snabbat på utvecklingen ytterligare. Mer och mer förnybart kommer in och kolet fasas ut i rekordfart.

Inga av dessa faktiska siffror är något som Moderaterna verkar ha brytt sig om att kolla upp.

Ett annat snedsteg i Moderaternas artikel är att jämföra Tyskland med Sverige. Sverige har en annorlunda strategi för energiproduktion, vår elmix är redan fossilfri och vi har valt att i stället successivt och planerat avveckla kärnkraften i en takt som gör att vi kan ersätta den med vind- och solenergi fram till 2040.

En successiv avveckling av kärnkraften borde vara en självklarhet. Kärnkraftverkens reaktorer blir farligare ju äldre de blir. Det var inte länge sedan som Sverige var oerhört nära en härdsmälta.

Det förnybara har dessutom hittills visat sig vara en utmärkt ersättare - alla de reaktorer som har stängts ned i Sverige, har täckts upp med vind- och solkraft.

Kärnkraftens avveckling är även viktigt ur ett perspektiv som Moderaterna själva lyfter – det säkerhetspolitiska.

I dag importerar Sverige stor del av vårt uran från Ryssland eller från länder med starkt ryskt inflytande. Att sätta svensk elförsörjning i händerna på diktaturer och skurkar är något Moderaterna själva borde ta avstånd från.

Moderaterna har fastnat i gamla hjulspår. 90 procent av all ny el i världen 2020 var förnybar. Låt oss välkomna denna utveckling och inte fastna i dåtidens energiteknik.


Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.