Begränsa tillgången på alkohol i coronakrisen

Debattören: Vi måste skydda kvinnor och barn från männens våld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-12

För att hålla nere en befarad ökning av våld i nära relationer, borde regeringen införa en inköpsbegränsning. Precis som man inte får köpa hur mycket värktabletter som helst på apoteken, borde inköpen på Systembolagen begränsas under de närmaste månaderna, skriver Jan Pilefelt.

DEBATT. Våld mot kvinnor och barn i nära relationer är ett samhällsproblem som ofta uppmärksammas men som ändå hamnar i skuggan av till exempel gängvåld, skjutningar och sprängningar.

Med en pågående pandemi hamnar de flesta andra händelser i bakgrunden, men våld i nära relationer riskerar faktiskt att öka under coronapandemin.
Det finns flera orsaker till detta och även flera av dessa orsaker som hänger ihop.

Just nu sker det permitteringar, varsel och ett ökat antal konkurser som gör att betydligt flera än vanligt kommer att befinna sig hemma med sin partner och med sina barn.

Sannolikt drabbas betydligt flera män än kvinnor av permitteringar och varsel, av den anledningen att betydligt fler kvinnor än män arbetar inom vård och omsorg som ju inte får eller bör drabbas av nedskärningar just nu, tvärtom.

Ofrivilligt arbetslös och med en självklar oro för det allmänna läget, vad som ska hända, och familjens försörjning är ingen drömsituation för någon. I det läget kommer alkohol in i bilden som en tröst och för att lindra oron.

Därför är det mycket sannolikt att systembolagets försäljning och den allmänna konsumtionsnivån kommer att öka och siffror pekar redan på att försäljningssiffrorna på systemet ökar.

I det här sammanhanget finns det en sak i diskussionerna om våld i nära relationer och framför allt mäns våld mot kvinnor som så gott som helt glömts bort. På Socialstyrelsens sajt om våld i nära relationer finns det gott om information, men en viktig faktor saknas. Nämligen alkohol och andra drogers betydelse i sammanhanget.

Jag lyssnade för en månad sedan på en riksdagsdebatt om våld i nära relationer och det råder ju faktiskt en stor politisk enighet om att man måste göra något för att få ner de föga smickrande siffrorna i statistiken när det gäller psykisk och fysisk misshandel och mord. Men inte under hela debatten nämns alkohol och andra droger som en bidragande orsak.

Jag vet av egen erfarenhet som aktiv alkoholberoende att många, framför allt män, blir lite som Dr Jekyll och Mr Hyde i Stevenssons berömda roman, när de druckit. Oftast snälla när de är nyktra, men allting kan svänga snabbt när alkoholen kommer in i bilden.

Jag har under mina snart åtta nyktra år träffat mängder med nyktra alkoholister som har samma historia om sitt eget beteende att berätta. Alla män som dricker för mycket slår inte och alla är inte heller elaka.

Det finns heller ingen statistik som visar i hur många av de anmälda fallen av misshandel och mord alkohol och andra droger varit inblandade. Men en kvalificerad gissning är att det är en mycket stor andel.

Den svenska restriktiva alkoholpolitiken har bidragit till att vi i det här landet har en viss kontroll över konsumtionen. Men att förbjuda alkohol är en omöjlighet då drogen är alldeles för etablerad socialt, kulturellt och historiskt.

Men just nu, för att hålla nere en befarad ökning av våld i nära relationer, borde regeringen införa en inköpsbegränsning. Precis som man inte får köpa hur mycket värktabletter som helst på apoteken, borde inköpen på Systembolagen begränsas under de närmaste månaderna.

Allt för att skydda de kvinnor och barn som nu riskerar att hamna i svåra och till och med riskabla förhållanden.

Tyvärr inser jag att detta förslag sannolikt aldrig kommer att bli aktuellt. Det finns alldeles för många starka krafter i samhället som vill ha kvar den relativt fria tillgången på alkohol. Men som så mycket annat just nu får framtiden utvisa om min farhåga besannas med ökat antal fall av misshandel och mord i nära relationer.

Enligt Brottsförbyggande rådets statistik för 2018 riktades 67 procent av det dödliga våldet mot kvinnor i en parrelation och 22 kvinnor mördades. Det är statistiskt mellan 15 och 20 kvinnor som varje år mördas av en person som man har nära relation till.

Jag hoppas verkligen att den siffran inte kommer att öka som en följd av corona-pandemin.


Jan Pilefelt, lärare och nykter alkoholist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här