Vårt löfte: Slutsnålat på förlossningsvården

V på kvinnodagen: Så byter vi riktning efter årtionden av nedmontering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-08

Födande kvinnor och nyfödda barn är enligt marknadens logik inte lika lönsamma som kunder med halsont och öroninflammation. På årets kvinnodag lovar vi att se till att det ändras, skriver Nooshi Dadgostar och Karin Rågsjö.

DEBATT. Längst ner, i det rejält sönderrivna svenska välfärdsnätet, föds även i dag barn.

Trots att barnmorskan nästan svimmade av utmattning eftersom hon varken fått lunch eller suttit ner på många timmar.

Trots att deras mammor först fick höra: ”Det är fullt, här finns ingen plats”.

Trots att fostervattnet gick redan i taxin.

De föds i ett samhälle som fortfarande snålar in på förlossningsvården och riskerar att de inte föds överhuvudtaget.

Värdigt och tryggt på våra villkor. Så skulle det kunna vara. Så skulle det kunna kännas för dem som ska föda, för barnmorskorna, för de allra minsta. Så vill alla att det ska fungera. Så varför är det inte så?

Det ansträngda läget inom förlossningsvården fick i vintras över 40 barnmorskor i Stockholm att säga upp sig på en vecka.

Samtidigt är bemanningsproblemen inte unika för huvudstaden. Enligt Socialstyrelsen saknas det barnmorskor i alla regioner och Vårdförbundet befarar att uppsägningarna sprider sig.

18 procent av Sveriges barnmorskor arbetar inte längre inom yrket. Många orkar inte vara kvar. De orkar inte springa mellan flera födande, jobba treskift och komma in på ständiga extrapass.  

Situationen i förlossningsvården är samtidigt en del av krisen i hela vården och välfärden till följd av årtionden av nedmontering och privatiseringar.

När den skattefinansierade vården öppnats upp för privata intressen sker satsningar där det går att göra störst vinst, inte störst nytta, medan till exempel förlossningsvården går med underskott för att den anses mindre produktiv.

Födande kvinnor och nyfödda barn är enligt marknadens logik inte lika lönsamma som kunder med halsont och öroninflammation. Särskilt inte om det handlar om komplicerade förlossningar och mammor som behöver extra stöd.

Förutom de generella bristerna i förlossningsvården visar ju aktuella studier att kvinnor med utomeuropeisk bakgrund har sju gånger högre risk för att dö under eller efter förlossning än svenskfödda havande.

I grunden handlar förlossningskrisen inte om att det fattas resurser. Det handlar om vanskött politik som inte prioriterat förlossningsvården, de gravida kvinnorna och de nyfödda.

Det är dags för en förändring. Och här är våra förslag till lösningar:

  • En barnmorska för varje förlossning. Det skulle bli en rimligare arbetsbelastning och arbetsmiljö, men framförallt tryggare och värdigare förlossningar, om en barnmorska fullt ut kan ansvara för och vara med under hela förlossningen.
  • Ta fram en strategi som syftar till att anställa fler barnmorskor. Här krävs offensiva insatser kring hur verksamheten bedrivs för att locka tillbaka barnmorskor som lämnat yrket. Det krävs också helt andra insatser för att de som utbildar sig till yrket ska välja att stanna kvar och jobba när utbildningen är klar.
  • Korta arbetstiden för barnmorskor i förlossningsvården. För att möjliggöra för fler att orka med att arbeta inom förlossningsvården och göra det mer attraktivt för fler att söka sig dit.
  • Värna undersköterskorna. Arbeta medvetet och långsiktigt för att stärka teamarbetet mellan undersköterskan och barnmorskan. Undersköterskorna måste också få möjlighet till kompetensutveckling inom yrket.
  • Skapa en jämlik förlossningsvård med självklar tillgång till tolk, samt bättre rutiner inom sjukvården för att möta gruppen utlandsfödda havande.
  • Självklart ska kvinnor ha rätt att föda så nära sina hem som möjligt. Det ska finnas förutsättningar till det i hela landet.

Värdigt och tryggt på våra villkor. Så skulle det kunna vara.

På årets kvinnodag lovar vi att se till att det också blir så.

Våra tankar går självklart också till Ukraina och de kvinnor som tvingas föda barn när bomberna faller.


Nooshi Dadgostar, partiledare (V)
Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.