M försöker skapa en konflikt som inte finns

Replik från Lena Hallengren om ny lagstiftning efter ”Lilla hjärtats” död

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-05

Även om Moderaterna försöker skapa konflikt så visar de tvärtom att det råder bred partipolitisk uppslutning bakom synen på barns rättigheter. Replik från Lena Hallengren.

DEBATT. De senaste tio åren har en ny syn på barns rättigheter satt avtryck i svensk lagstiftning och politisk debatt.

Med förslaget om en ”lex Lilla hjärtat” har regeringen nu tagit ytterligare ett viktigt steg. Kampen för att stärka barns rättigheter fortsätter och det är positivt att så många vill vara med i arbetet.

Även om Moderaterna i sin debattartikel den 1 april försöker skapa konflikt så visar de tvärtom att det råder bred partipolitisk uppslutning bakom synen på barns rättigheter.

Moderaterna, som 2018 röstade nej till att göra barnkonventionen till lag, har bytt fot och kommit att ställa sig tillsammans med oss andra som tror på en progressiv lagstiftning som sätter barnets bästa främst. Det är välkommet. 

I centrum står just nu regeringens ”lex Lilla hjärtat” som ska stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn.

Socialtjänsten ska inte kunna avsluta en placering förrän de omständigheter som låg bakom placeringen har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt. Dessutom införs en ny skyldighet för socialnämnden att överväga om det finns skäl till ett flyttningsförbud från familjehemmet. En vårdnadsöverflyttning ska övervägas tidigare än i dag.

Socialtjänsten får också en skyldighet att följa upp när en placering avslutas och måste kontrollera om en vårdnadshavare eller förälder tar droger.

Parallellt med detta arbete har den juridiska möjligheten att i lag införa en bestämmelse enligt vilken socialtjänst och domstolar direkt ska tillämpa begreppet ”barnets bästa” diskuterats.

Men bland annat domstolarna har framfört att det riskerar att bli upp till en enskild socialsekreterare eller domare att själv bedöma vad som då är ”barnets bästa” i ett visst fall.

För att komma vidare har riksdagens samtliga partier tillsammans låtit hovrättspresident Anders Hagsgård utreda frågan. Hans förslag har nu remitterats.

Det vore givetvis bra om kärnformuleringarna i barnkonventionen på ett ännu tydligare vis kan sätta avtryck även i lagstiftningen. Det får dock aldrig bli så att vi politiker gör enkla politiska poänger samtidigt som vi riskerar att barn inte får en trygg och rättvis behandling.

Här kommer det bli intressant att se vad remissinstanserna anser om Hagsgårds nya förslag. Om också domstolarna tillstyrker dem så finns goda möjligheter att komma vidare.

Men när det kommer till lex Lilla hjärtat kan inte Hagsgårds förslag inväntas. Lagstiftningen måste förstärkas här och nu. Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i, oavsett i vilken familj man föds. 


Lena Hallengren, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.