Så kan vi få stopp på hedersvåldet i Sverige

Miljöpartiet: Satsa på forskning, agera snabbt och förbjud oskuldskontroller

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-25

MP presenterar i dag ett program med förslag för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Sverige har goda förutsättningar att förpassa hederskulturen till historieböckerna, skriver Helena Hellström Gefwert, Annika Hirvonen och Leila Ali Elmi.

DEBATT. För de allra flesta är det i dag självklart att själv bestämma vem man ska dela sitt liv med och över sin egen sexualitet. Så har det inte alltid varit. Under många generationer har feminister och människorättskämpar arbetat för att steg för steg göra livet i Sverige friare för alla.

Men även i dag hindrar hederskultur hundratusentals ungdomar och vuxna från att själva välja hur de vill leva sina liv. De begränsas av patriarkala och heteronormativa normer och strukturer. De kanske lever dubbelliv och utsätts systematiskt för våld eller hot om våld. I extrema fall kan förtrycket leda till mord.

Hedersrelaterat våld och förtryck kan se ut på olika sätt. Det kan handla om flickor som inte får delta på aktiviteter eller i vissa skolämnen, till exempel gymnastik och sexualundervisning, eller umgås med vänner. Eller om hbtq-personer som skickas utomlands för att träffa religiösa ledare som ska omvända dem.

Det kan också handla om pojkar som måste kontrollera sina systrar, och framför allt om att flickor och unga kvinnor inte får välja sin partner eller ha kärleksrelationer. Gemensamt för alla som drabbas är att de måste följa släktens normer, annars riskerar de bestraffning.

Hur det än tar sig uttryck är det alltid oacceptabelt. Men det går att förändra, och det måste förändras.

Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté har tagit fram ett gediget program med förslag för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Här är några exempel.

  1. Satsa på forskning för att förebygga hedersvåld. Det finns i dag få beforskade och utvärderade program för att arbeta med att förändra hedersnormer. En särskild forskningssatsning behöver genomföras för att utveckla och pröva nya metoder för våldsförebyggande arbete.
  2. Prioritera arbetsmarknadsåtgärder riktade till kvinnor i utsatta områden. Egen försörjning ger ökad egenmakt och ökar möjligheten för kvinnor som lever i en hederskontext att bryta sig fria. Kunskaper i svenska och det svenska samhället är också viktigt för att kvinnor ska veta var man kan vända sig för stöd och hjälp.
  3. Förbättra socialtjänstens verktyg. I dag finns lagar och förordningar som styr socialtjänstens arbete som kan motverka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Exempel är återföreningsnormen, det vill säga normen om att en familj i konflikt ska återförenas, och regeln om att föräldrarna alltid ska kontaktas vid en orosanmälan.
    Den ungdom som utsätts för hedersförtryck kan behöva kontakta socialtjänsten för stöd utan att en formell anmälan måste upprättas. En utredning om att stärka socialtjänstens möjligheter att motverka hedersrelaterat våld och förtryck behöver tillsättas och socialtjänstens kompetens i arbete med hedersrelaterade ärenden behöver stärkas.
  4. Förbjud oskuldskontroller och utfärdande av oskuldsintyg. Dessa är ovetenskapliga och ett förbud skulle markera att detta också är fråga om övergrepp och förtryck. Oskuldsnormen är utdaterad.

Hedersrelaterat våld och förtryck ska behandlas på ett snabbt, samordnat och konsekvent sätt. Samhällets institutioner måste ha beredskap och verktyg för att motverka patriarkalt våld och våldshandlingar som utförs under påverkan av hedersföreställningar.

I ett samhälle som är homogent när det gäller könsuppfattningar och religiöst grundade föreställningar går förändring långsamt. Men i ett mångkulturellt samhälle finns olika synsätt och möjligheten till snabb förändring är större.

Sverige har goda förutsättningar att förpassa hederskulturen till historieböckerna.


Helena Hellström Gefwert, Miljöpartiets jämställdhets- och mångdaldskommitté
Annika Hirvonen, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)
Leila Ali Elmi, integrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.