Varför står C och MP på slavdrivarnas sida?

Debattörerna: Lagen för arbetskraftsinvandring måste skärpas ytterligare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-31

Fickpengar i lön, smällkalla sovsalar, beväpnade arbetsgivare och ständiga hot om utvisning. Delar av den svenska arbetskraftsinvandringen har övergått i slaveri. Varför fortsätter Miljöpartiet och Centerpartiet försvara den nuvarande ordningen? skriver debattörerna.

DEBATT. Fickpengar i lön, smällkalla sovsalar, beväpnade arbetsgivare och ständiga hot om utvisning. Delar av den svenska arbetskraftsinvandringen har övergått i slaveri.

Det behövs flera lagskärpningar för att komma tillrätta med problemen. Varför fortsätter Miljöpartiet och Centerpartiet försvara den nuvarande ordningen?

Förespråkare för dagens arbetskraftsinvandring påstår ofta att Sverige inte klarar sig utan kompetens från andra länder. De visar upp programmerare på Spotify, läkemedelsexperter i Lund eller andra högavlönade specialister inom bristyrken. Kampanjen från Svenskt näringsliv har varit effektiv.

I verkligheten anställs gästarbetare främst inom städ, skogsbruk, personlig assistans, service och snabbmatskök. Någon brist på arbetskraft råder inte. Däremot är det bekvämt eftersom man kan halvera lönen och slänga arbetsvillkoren genom fönstret.

Det som krävs för att Migrationsverket ska godkänna en ansökan är att lönen är minst 13 000 kronor och att arbetsgivaren eventuellt, kanske, kan tänka sig teckna en sjukförsäkring. I praktiken är det valfritt att försäkra den anställde.

I den utredning som nu ligger på regeringens bord åtgärdas en del problem. Alla som vill ta hit sin familj måste ha ekonomi för det. Tillsyn och strafföljd för arbetsgivare som inte sköter sig ska öka. Om arbetsvillkoren blir sämre under vistelsetiden ska det anmälas till Migrationsverket.

Det hjälper, men fortfarande saknas viktiga verktyg. Ytterligare skärpningar krävs. Så länge Centerpartiet och Miljöpartiet fortsätter låsa fast sig vid ideologiska positioner, kommer ingenting att ändras.

På något sätt har de fått för sig att de står upp för friheter, eller enskildas rätt att jobba. Vi som varje vecka ser följderna av detta kan inte göra annat än att häpna. Varför ställer ni er på slavdrivarnas sida?

I städbranschen jobbar nästan 3 000 personer med arbetstillstånd. Hälften på företag som saknar kollektivavtal. Lönen kan vara okej på papperet, men mycket låg om chefen bedriver utpressning vilket är vanligt. Man måste då betala tillbaka lön under bordet.

Gästarbetarnas tillvaro är djupt ovärdig. Fyra, fem nattpass på rad med delade turer förekommer. Det betyder att man jobbar kväll, halva natten och sedan morgon igen. En del sover i ouppvärmda sommarstugor, lagerlokaler eller igenmöglade husvagnar. Vi har uppgifter om arbetsgivare som visat skjutvapen.

Allt är i praktiken sanktionerat av dagens lagstiftning. Varför vill ni inte agera, C och MP?

Regelverket är riggat. I varje paragraf finns upptrampade genvägar för arbetsgivaren. Om pappersarbetet blir fel tvingas den anställde packa väskorna. Ingen vågar påpeka en felaktig lön om det leder till utvisning. Påhittade skulder och hot om indraget uppehållstillstånd är enkla sätt att tysta någon som klagar. Drömmen om ett liv i Sverige väger tungt.

Fastighetsanställdas Förbund kräver att lagen skärps.

Den nya lagstiftningen behöver innehålla fler åtgärder än det som utredningen föreslår. Vi vill se en obligatorisk arbetsmarknadsprövning, krav på bindande jobberbjudande och en höjning av minsta tillåtna lön från 13 000 kr till 24 000 kr.

Dagens lagstiftning klubbades i naivitet och byggde på liberala fantasier. Den används nu av samvetslösa arbetsgivare och kriminella som utsätter människor för ett fruktansvärt lidande. Centerpartiet och Miljöpartiet har en chans att omvärdera sin syn på lagen och delta i arbetet med att ta fram skärpningar.

Kommer de våga, eller ska politiska förhoppningar fortsätta prägla reglerna?


Yvonne Nygårds, andra ordförande i Fastighetsanställdas förbund
Veronica Boström, städare på Rent Hus AB, styrelseledamot Fastighetsanställdas förbund
Ysabel Nilsson Saavedra, städare på ISS Arlanda, styrelseledamot Fastighetsanställdas förbund
Christina Petranyi, städare på ISS Södertälje, ersättare i styrelsen, Fastighetsanställdas förbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.