Främlingsfientlighet finns även i polisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-08-27 | Publicerad 2016-08-26

Polisman: Kåren befinner sig i kris – då tar en del till enkla lösningar

Svenska poliser är sannolikt bland världens bästa. Men vi är inte immuna mot populism, speciellt inte när kåren är under press, skriver polismannen Martin Marmgren med anledning av en debattartikel från en polis i NWT.

DEBATT. I torsdags publicerade NWT en text ifrån en kollega, Marcus Hultvall, titulerad "Moder Sveas krympande livsutrymme". Hultvall beskriver Sverige som en nation under attack och skriver "de som kommer hit med annat uppsåt skall tvingas till anpassning, lagföras, slängas ut och när så krävs förintas". (Texten redigerades sedan på NWT:s websida så att bland annat ordet "förintas" togs bort.)

Termerna "livsutrymme" och "förinta" förknippas med nazismen, och att en kollega använder dem i en text som har udden riktad mot människor som "kommer hit" är djupt problematiskt. Hultvall uppges vara en polis som brinner för yrket och han har säkert gjort mycket bra i polisrollen, men blotta misstanken om att det han ger uttryck för i meningen ovan skulle kunna påverka hur han jobbar är obehaglig.

Artikeln blir för mig främst ett exempel på ett problem som är större än en enskild kollegas åsikter. Hultvall uppger själv i en intervju med Värmlands Folkblad att han har fått "jättemycket positiva reaktioner" på texten. Och det är inte bara högerextrema som gillar det Hultvall skriver. Hans text försvaras även av en del kollegor.

Det förvånar inte. Bilden Hultvall förmedlar, där samhället är utsatt för ett yttre hot (invandring och/eller islam), där eliten är medskyldiga till att sälja ut landet och där lösningen är att kämpa tillbaka med allt grövre våld, är navet i hur populistiska rörelser beskriver världen.

Och den är kraftfull. Den skördar framgångar för främlingsfientliga partier över hela Europa. I USA är den nära att föra Donald Trump hela vägen till presidentposten.

Det yttre hotet är centralt i retoriken. Ju farligare det upplevs, desto lättare att mobilisera ett motstånd. Hultvall använder i intervjun en potent bild. "Om det är så att någon sätter mitt barn i en bur och eldar upp honom eller våldtar och lemlästar min fru, den personen kommer jag att förinta."

Hotbilden bygger dock mer på konspirationsteorier än fakta. Visst finns påfrestningar på samhället och utmaningar att ta tag i, och visst kan några av dem kopplas till migration och integration, men vi lever ändå i ett relativt tryggt land i en relativt trygg tid. Risken att barn sätts i burar och eldas upp är lyckligtvis obefintlig i Sverige.

Upplevda faror kan dock väcka verkliga och farliga motreaktioner. Minns Breivik, som begick sina terrordåd för att bekämpa ett upplevt hot likt det Hultvall målar upp. Eller lasermannen Ausonius. Eller Mangs. Även om jag är säker på att Hultvall själv skulle göra allt i sin makt för att beivra dylika terroristers brott kan likväl hans ord oavsiktligt inspirera den sortens galningar.

Det är både förståeligt och ytterst bekymmersamt att den här populistiska världsbilden finns även inom polisen.

Förståeligt för att svensk polis, till skillnad mot nationen Sverige, befinner sig i kris. Många kollegor upplever, med viss rätta, att de har svikits av "eliten" i sitt uppdrag att beivra brott och hjälpa utsatta. Det skapar en frustration som lätt kan glida över i negativa generaliseringar och önskan om enkla lösningar på svåra problem.

Bekymmersamt för att det riskerar att påverka vår förmåga att vara professionella och bemöta människor lika oavsett bakgrund, vilket är totalt grundläggande i vårt yrke.

Och även när vi klarar detta kan vetskapen att de här åsikterna finns i kåren ändå urholka vårt förtroende bland de utsatta grupper där vi som mest behöver jobba med att uppfattas som legitima.

Svenska poliser är sannolikt bland världens bästa. Men vi är inte immuna mot populism, speciellt inte när kåren är under press. Jag hade gärna sett att våra politiker såg behovet av att stå upp bättre för polisen. Men oaktat det så behöver vi gemensamt syna, bemöta och sticka hål på de hotbilder som målas upp av populism och främlingsfientlighet, både inom poliskåren och i resten av samhället.

Martin Marmgren

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.