Nej, svensk vård styrs inte från Australien

Replik från Capio om svenska sjukvårdssystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-05-12

Under den pågående coronapandemin i Sverige står Capio och många andra alternativa utförare sida vid sida med landets regioner för att kraftsamla vårdens resurser där de bäst behövs, skriver  Britta Wallgren, Capio Sverige, i en replik om sjukvården i Sverige.

REPLIK. I AB debatt den 11 maj tecknar forskaren i Ekonomisk historia, John Lapidus, en bild av att svensk sjukvård skulle styras från andra länder än Sverige. Så är naturligtvis inte fallet. Capio verkar på uppdrag av Sveriges Regioner och har gjort så de senaste 25 åren.

Mitt under den brinnande coronapandemin, när svensk sjukvård befinner sig under en belastning som saknar motstycke, väljer John Lapidus att diskutera det faktum att Capio sedan hösten 2018 ingår i den internationella vårdkoncernen Ramsay och att den svenska vården som vi tillhandahåller skulle styras från Frankrike och Australien.

Dessa påstående faller på sin egen orimlighet då Capio och andra utförare verkar på upphandlade avtal med Svenska Regioner. Utan dessa avtal kan ingen vård bedrivas för regionerna i Sverige.

Det är alltså Sveriges Regioner som styr vilken vård som skall utföras av Capio. Villkor, omfattning och ersättning regleras i strikta upphandlingsprocesser enligt Lagen om offentlig upphandling och ackrediteringar enligt Lagen om valfrihet. Inom dessa ramar verkar Capio i svensk primärvård, specialistvård och akutsjukhusvård med full insyn i följsamhet till avtalen från den upphandlade Regionen.

Capio bedriver i dag sjukvård på avtal i 13 av landets 21 regioner och har att följa samma lagar och regler för svensk sjukvård som gäller för alla vårdgivare, såväl regionernas egna verksamheter som upphandlade avtal.

I Sverige gäller svenska lagar, i Frankrike gäller fransk lagstiftning och Australien har sitt eget regelverk för hur sjukvården skall bedrivas. Detta kan vare sig Capio eller våra ägare Ramsay påverka.

Capio S:t Görans sjukhus är ett bra exempel på hur Capio driver akutsjukhusvård i Stockholm på uppdrag av Regionen. All verksamhet som sker vid sjukhuset är reglerat i ett omfattande avtal som regelbundet följs upp. Sjukhuset rapporterar månadsvis medicinska kvalitetsresultat och andra mått som Regionen har fastställt.

Sjukhuset är ett av landets främsta sjukhus i fråga om kvalitet och tillgänglighet och därtill är kostnaden för jämförbar vård avsevärt lägre för skattebetalarna än vid motsvarande sjukhus. Detta åstadkommer Capio tillsammans med Region Stockholm i ett nära samarbete.

Under den pågående coronapandemin i Sverige står Capio och många andra alternativa utförare sida vid sida med landets regioner för att kraftsamla vårdens resurser där de bäst behövs.

Capio ställer upp med personal vid regionernas sjukhus för vård av covid-19 patienter, bland annat till Karolinska i Huddinge. I dag 80 operations – och narkospersonal, läkare och sjuksköterskor. Vi utför kirurgi på Capios enheter i flera regioner som skulle ha gjorts på sjukhusen, men som nu inte kan ske på grund av covid-19.

Capio S:t Göran har ställt om halva sjukhuset till covid-19 vård och tredubblat sin IVA kapacitet. Den geriatriska verksamheten som Capio driver i Stockholm har ställt om till covid-19 vård för de sjuka äldre och vi har utökat våra läkarinsatser på äldreboenden.

Vår primärvård har ställt om till digitala vårdkontakter och distansmonitorering av kroniker och primärvårdspersonalen stödjer den kommunala hemtjänsten. Vid sidan av detta har vi lämnat över skyddsmaterial, ventilatorer och läkemedel till Regionerna.

I ett läge där en redan hårt ansträngd sjukvård nu prövas som aldrig förr, är det kanske inte den mest uppenbara slutsatsen att göra sig av med resurser som Lapidus föreslår. Mångfald och valfrihet i vården skapar nya lösningar, investeringar och mer kapacitet, fler vårdplatser och nya arbetssätt för personalen.

Vi är ödmjuka inför det förtroende vi har fått av landets regioner att stödja och utveckla svensk sjukvård. Tillsammans klarar vi den pågående coronakrisen och tillsammans tar vi hand om alla de som nu får vänta på vård i krisens spår och fortsätter bygga svensk sjukvård starkare. Capio gör detta som en del av Ramsay där deras 55 åriga erfarenhet av sjukvård nu också kan komma svenska patienter till del.


Britta Wallgren, chef för Capio Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här