Fredade zoner skyddar inte minst invandrare

Slutreplik från KD i Stockholm om brottsbekämpning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-08

Faktum är att personer med utländsk bakgrund inte bara är överrepresenterade som gärningsmän i våldsbrott, utan även som brottsoffer. Alla hederliga utlandsfödda skulle därmed också gynnas av förslaget. Slutreplik från Erik Slottner, KD i Stockholm.

SLUTREPLIK. Rouzbeh Masarrat Agahs kritik mot Kristdemokraternas förslag om att stänga ute grova vålds- och sexualbrottslingar från delar av det offentliga rummet, är lika ohederlig som talande.

Den illustrerar den värderingskris Sverige befinner sig i.

Agah menar att vi med förslaget om fredade zoner i Stockholm riktar udden mot det Agah benämner som den nya underklassen, det vill säga invandrarna. På så sätt reduceras frågan till att ha etniska konfliktlinjer.

Det blottar dock bara hans egna fördomar. Faktum är att personer med utländsk bakgrund inte bara är överrepresenterade som gärningsmän i våldsbrott, utan även som brottsoffer.

Den stora majoriteten av alla med utländsk bakgrund är vanliga och hederliga människor – ett begrepp Agah inte vill förstå – och skulle därmed också gynnas av förslaget.

En mycket märklig frågeställning i hans replik är varför inte personer som skatteplanerar eller gör sig skyldiga till skattebrott, också ska omfattas av förbudet.

Nu döms förvisso skattebrott ofta hårdare än våldtäkt i Sverige, men det är nästan imponerande hur man så ogenerat kan blanda ihop korten.

Rouzbeh Agah kan väl fråga den unge pojke som förnedringsrånats, eller flickan som utsatts för sexualbrott, huruvida de känner sig tryggare om vi stänger ute skatteplanerare från våra gator och torg? Eller om det snarare är just vålds- och sexualbrottslingar som ska innefattas av förbudet.

Avslutningsvis ger Agahs svar ett tydligt uttryck för den värderingskris Sverige står inför.

Att helt frånsäga människor ansvar för sina egna handlingar. Att inte förmå att definiera onda handlingar, så till den grad att man måste ta vålds- och sexualbrottslingars rätt att inskränka vanliga människors frihet, i försvar.

Det är hårresande. Han raljerar över kristna värderingar och låt mig då vara väldigt tydlig: De värderingarna kommer alltid få mig att stå på brottsoffers och hederliga människors sida.


Erik Slottner, gruppledare, Stockholms stad (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.