Vi blir alla fattigare med era skatter, V

Replik från Skattebetalarna om ekonomisk politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-14

De rika ska betala mer heter det, men i själva verket skulle V:s förslag göra oss alla fattigare. Vi behöver reformer som stärker vår konkurrenskraft, inte den våta filt som skattehöjningarna skulle innebära, skriver Erik Bengtzboe.

REPLIK. Vänsterpartiet föreslår en återgång till 70-talets högskattepolitik som stagnerade landet.

De rika ska betala mer heter det, men i själva verket skulle förslagen göra oss alla fattigare. Vi behöver reformer som stärker vår konkurrenskraft, inte den våta filt som skattehöjningarna skulle innebära.

V föreslår återinförd fastighetsskatt, att fler ska betala statlig inkomstskatt, återinförd förmögenhetsskatt och högre skatt på sparande. Man säger att det ska drabba höginkomsttagare. Men historien visar att just den typ av skatter landar i knäet på medelklassen.

I dag betalar en miljon svenskar statlig inkomstskatt, men under arbetslivets gång drabbar den ungefär varannan svensk. Det är alltså inte en skatt på rika, utan en skatt som vanliga löntagare betalar.

Att lägga statlig skatt på lägre inkomster gör det mindre lönsamt att arbeta för fler. Resultatet blir färre arbetade timmar. Men också att ansträngning och utbildning bestraffas. När vi behöver fler som jobbar mer, och fler som utbildar sig för specialiserade yrken så är det fel väg att gå. Det kommer leda till minskade marginaler för många, och det kommer att göra Sverige fattigare.

Vänsterpartiets minne tycks vara kort. Partiet var med och avskaffade förmögenhetsskatten för snart 20 år sedan. Det var enkelt att förstå – skatten flyttar bara värden och investeringar utomlands, med följden att vi alla blir fattigare. Jobb försvinner när företag flyttar.

I slutändan drog skatten inte in några betydande summor, men samhällskostnaderna blev stora. Att Vänsterpartiet svängt i frågan är svårbegripligt. Det är en populistisk inställning som kommer att tvinga kapital, företag och arbetstillfällen ur landet.

Sverige har bland världens högsta skatter. Samtidigt finns uppenbara brister i offentlig sektor. Det vore på sin plats att politiken funderar på hur de resurser man förfogar över används på bästa sätt istället för att lassa över bördan på skattebetalarna.


Erik Bengtzboe, chefekonom Skattebetalarnas förening


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.