Skärp straffen för människosmuggling

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-08-28

Moderaterna: Frågan måste prioriteras av polisen

Johan Forssell (M), Anna Kinberg Batra (M), Beatrice Ask (M).

DEBATT. Närmast dagligen möts vi av rapporter om tragiska katastrofer som tydligt visar den hänsynslöshet som präglar den människosmuggling som pågår runt om i världen. Hela Europa har chockats av tragedin i Österrike där över sjuttio personer upptäcktes kvävda till döds i en lastbil. Under en längre tid har bräckliga fartyg försökt frakta människor över Medelhavet. Långt ifrån alltid har de lyckats nå över havet eller blivit upplockade av räddningsfartyg. Enbart under torsdagen rapporteras att omkring 450 människor har befunnits sig på båtar som förlist utanför den libyska kusten. Trots de fruktansvärda gärningar det handlar om är straffen för människosmuggling låga, vilket gör det till en både lönsam och relativt riskfri verksamhet.

I polisens lägesbild av grov organiserad brottslighet framgår att ”Det finns fler indikationer som styrker att kriminella aktörer i Sverige står för hela smugglingskedjan, från ursprungslandet via transitländer ända till Sverige”. Det bedöms finnas ett 40-tal kriminella nätverk i Sverige som handlar med svenska pass och/eller använder dem i smuggling. Ändå är det mycket ovanligt att någon åtalas för människosmuggling i vinstsyfte. Polisen har uppenbart svårt att lyckas gripa organisatörerna bakom smugglingen.

Sverige har i dag inte tillräckliga straffsatser för dessa brott. Vid organiserad människosmuggling är påföljden fängelse i högst två år. Vid grov människosmuggling är straffet mellan sex månader och sex års fängelse.

Att ta avstånd från dessa allvarliga händelser är inte svårt. Men nu krävs också handling. Krafttag måste tas mot de ligor som tjänar stora summor på att organisera verksamheten och Sverige såväl som övriga EU behöver agerar med tydliga och konkreta åtgärder.

Sverige måste skärpa straffen för den som organiserar och profiterar på människosmugglingen.

Till Moderaternas partistämma i oktober föreslår vi därför att straffen för människosmuggling väsentligt skärps. Bland annat genom att minimistraffet för brottet grov människosmuggling ska uppgå till minst två års fängelse, vilket medför att särskilda tvångsmedel kan användas i större utsträckning när brott ska lagföras, något som inte sker tillräckligt ofta med dagens straffsatser.

Polisen ska också ges tydliga instruktioner att högre prioritera arbetet med att stoppa människosmugglingen.

Då det handlar om grov internationell brottslighet som utnyttjar människor måste vi även stärka samarbetet med andra länder, inte minst inom EU, för att motverka människosmugglingen.

Ytterligare ett viktigt steg i arbetet är att förhindra den illegala användningen av svenska pass, ett problem som har uppmärksammats av bland annat EU:s gränsbyrå Frontex.

Moderaterna har presenterat flera förslag för att skärpa hanteringen av svenska pass för att motverka de som har satt i system att missbruka pass. Vi vill att polisen ska ges möjlighet att kalla till samtal den andra gången man anmäler sitt pass försvunnet och ansöker om ett nytt. Vi föreslår även att en person bara ska kunna få ett pass utfärdat till dagens kostnad under en femårsperiod. Ett andra pass ska kosta mer och ett tredje pass bör bli ytterligare mer kostsamt. Användning av biometriska kontroller vid Schengens yttre gränser bör också öka.

Den som begår ett allvarligt brott och utsätter andra för fara, ska kunna räkna med stränga påföljder och att ställas till ansvar. Vi behöver agera med kraft för att bekämpa den hänsynslösa människosmuggling som i dag präglar de olika vägarna till Europa.

Anna Kinberg Batra,

partiledare, (M)

Beatrice Ask,

rättspolitisk talesperson (M)

Johan Forssell,

migrationspolitisk talesperson (M)

Följ ämnen