En trygg arbetsmiljö ska gälla alla svenskar

Replik från Sverigedemokraterna om skyddsombud

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En av de saker som Socialdemokraterna inte vill tala om är att deras förslag gällande tillträdesrätten för skyddsombud skulle stänga ute en stor del av svenska löntagare, skriver Magnus Persson, SD.
En av de saker som Socialdemokraterna inte vill tala om är att deras förslag gällande tillträdesrätten för skyddsombud skulle stänga ute en stor del av svenska löntagare, skriver Magnus Persson, SD.

REPLIK. Socialdemokraterna har de senaste åren varit experter på att utelämna fakta och vinkla saker till sin egen fördel, och inte sällan tangerat rena osanningar i sina påståenden.

Här är Eva Nordmarks och Anna Johanssons senaste text om svenska skyddsombud dessvärre inget undantag.

En av de saker som Socialdemokraterna inte vill tala om är att deras förslag gällande tillträdesrätten för skyddsombud skulle stänga ute en stor del av svenska löntagare. Detta då förslaget innebär att en trygg arbetsmiljö blir förbehållet arbetsplatser som har kollektivavtal.

Man bryr sig med andra ord inte om att många företag som har stora brister i arbetsmiljön inte sällan är just de som saknar kollektivavtal.

Det är av just denna anledning som SD föreslagit att de fackligt anställda regionala skyddsombuden bör ersättas med oberoende och statligt anställda arbetsmiljöinspektörer underställda Arbetsmiljöverket.

Då dessa arbetsmiljöinspektörer arbetar på uppdrag av staten skulle de också ha tillträde till samtliga svenska arbetsplatser, och inte enbart de med koppling till facken. Vi anser nämligen – till skillnad från S – att en trygg och säker arbetsmiljö borde vara en rättighet för alla svenska löntagare.

Socialdemokraternas påstådda ambition att vilja kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö blir dessutom ännu mer ihålig i ljuset av att de i sin senaste budget presenterade nedskärningar på bland annat Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Det ger inte ett särskilt förtroendeingivande intryck.

Nordmark och Johansson har däremot helt rätt i att den nuvarande situationen – där drygt en person i veckan dör till följd av arbetsplatsolycka – är helt oacceptabel.

Vår förhoppning är att den vetskapen kanske kan få Socialdemokraterna att börja ta de ökande antalet dödsolyckor i arbetslivet på allvar. Det är trots allt efter åratal av Socialdemokraternas styre som vi står här i dag.


Magnus Persson, arbetsmiljöpolitisk talesperson för SD


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE