Debatt

Oväntad svängning om bensinskatten, MP

Slutreplik från C om klimatpolitik och minusutsläpp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Lorentz Tovatt argumenterar för att höjningar av bensinskatten inte är den bästa vägen framåt är lika oväntat som välkommet, skriver Rickard Nordin.
Att Lorentz Tovatt argumenterar för att höjningar av bensinskatten inte är den bästa vägen framåt är lika oväntat som välkommet, skriver Rickard Nordin.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det är välkommet att Miljöpartiet nu börjar inse värdet av att använda tillgängliga tekniker för att minska utsläppen, inte minst när det gäller minusutsläpp.

Att man i samma debattartikel argumenterar för att höjningar av bensinskatten inte är den bästa vägen framåt är lika oväntat som välkommet.

Tyvärr verkar historieskrivningen inte riktigt hänga ihop.

Det stämmer att den utredning som nu lämnat sitt betänkande om minusutsläpp tillsattes av regeringen. Det var dock en direkt följd av att Miljömålsberedningen, där sju av åtta partier sitter, lämnade sitt betänkande.

Där var Miljöpartiet mycket tveksamma till de åtgärder som nu presenterats. Lorentz Tovatt får gärna påminna sin minister om det och gratulera till omsvängningen.

Han kanske också ska fundera på historiebeskrivningen kring Industriklivet och Klimatklivet. Det var inte förrän i samband med Januariavtalet – där Centerpartiet fick igenom satsningar på minusutsläpp – som regeringen avsatte pengar för det.

Det är därför extra välkommet att Lorentz Tovatt nu argumenterar för att höjningar av bensinskatten inte är den bästa vägen att gå.

Jag hoppas verkligen att det är något han stämt av med sin minister, eftersom det brukar vara MP som mest högljutt ropar på höjningar oavsett konsekvenser. Om det är en riktig kursomläggning eller bara en felskrivning lär kommande förhandlingar utvisa.

Centerpartiet har flyttat regeringen och klimatpolitiken flera steg framåt den här mandatperioden. Investeringar i minusutsläpp har börjat få stöd, stödet till miljöbilar ska förstärkas och andelen förnybart i transportsektorn ska öka.

Det duger inte att regeringen drar benen efter sig, för klimatet väntar inte. När vi går före och skapar framtidens tekniker och klimatlösningar så blir vi ett land som skapar exportmöjligheter och nya jobb. Det stärker vår tillväxt och välfärd.

Det är en omställning som både gynnar Sverige och världen – det gör skillnad. Och där hoppas vi att MP fortsätter att stötta de förslag vi kommer med.


Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT MP har fel - vi behöver fånga in koldioxiden

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Lorentz Tovatt

Centerpartiet

Rickard Nordin

Miljöpartiet

Klimathotet