Låt polisen använda paintballkulor och vattenkanoner

Liberalerna: De senaste dagarnas upplopp är ett stort haveri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-18

I de svåraste lägena bör polisen kunna använda avståndsvapen som vattenkanoner och paintball-liknande kulor med pepparspray, färg eller märk-dna för att stoppa våldsverkare, skriver Johan Pehrson och Paulina Brandberg, Liberalerna.

DEBATT. De senaste dagarnas händelser i Linköping, Norrköping, Rinkeby och Örebro kan inte beskrivas på något annat sätt än som ett stort haveri. I ett demokratiskt land är det staten och ingen annan som har våldsmonopol.

För att detta inte bara ska vara tomma ord krävs att vår poliskår har rätt verktyg och resurser för att kunna upprätthålla detta. Upploppen vi nu sett visar med förskräckande stor tydlighet att detta saknas.

När våldsverkare i stora grupper attackerar våra poliser saknar de förutsättningar att få kontroll över situationen. I stället tvingas de att backa och se på medan otaliga polisbilar plundras, kapas och sätts i brand.

Detta är en fullständig förnedring av rättsstaten och ett allvarligt tecken på att hela vår demokrati är i gungning.

Magdalena Andersson har – regeringens vana trogen – uttalat att det är oacceptabelt att använda våld mot polisen på detta sätt.

Den dåliga nyheten är att personerna vi har att göra med inte bryr sig ett dugg om vad varken statsministern eller någon annan regeringsföreträdare tycker om deras agerande. I stället kräver situationen konkreta akuta åtgärder.

Liberalerna anser att polisen omedelbart måste få tillgång till bättre verktyg för att kunna behålla kontrollen i dessa sammanhang.

I de svåraste lägena bör polisen kunna använda så kallade avståndsvapen som vattenkanoner och paintball-liknande kulor med pepparspray, färg eller märk-dna för att stoppa våldsverkare och se till att de sedan kan lagföras.

Vi måste även modernisera och uppdatera dagens otydliga regler för när poliserna får använda sina tjänstevapen.

I dag får polisen använda vapnen för att gripa någon som innehar ett hekto kokain men inte någon som gör sig skyldig till grovt blåljussabotage, trots att detta brott anses så allvarligt att det har livstids fängelse i straffskalan.

Detta är givetvis helt orimligt och sänder helt fel signaler gällande hur kraftfullt polisen bör agera när de utsätts för livsfarliga angrepp.

Det är bättre att polisen har laglig rätt att agera så kraftfullt som krävs för att få kontroll över dessa våldsverkare i ett tidigt skede än att situationen urartar på det sätt som skett de senaste dagarna, där polisen istället har tvingats använda sina vapen i nödvärn när kaos och upplopp har blivit ett faktum, och då risken att någon allvarligt skadas eller dör är betydligt högre.

Situationen vittnar också om ett annat problem som blir allt tydligare – polisens underbemanning. Trots historiskt höga nivåer av extremt resurskrävande gängkriminalitet har vi i dag samma polistäthet som vi hade för tio år sedan och på en nivå som placerar oss i Europas bottenskikt.

Polisens dåliga arbetsvillkor gör också att det ofta är våra yngsta och mindre erfarna poliser som utgör huvudandelen av dem som arbetar i yttre tjänst på våra gator och torg. Detta är ett problem då dessa av naturliga skäl har svårare att hantera svåra avvägningar i farliga situationer.

Liberalerna har redan sedan tidigare i sitt politiska program Förortslyftet föreslagit att Sverige ska ha som mål att nå det europeiska snittet i polistäthet. Med tanke på den brottsutveckling vi ser i vårt land borde detta vara en självklarhet.

För att uppnå detta måste vi göra polisyrket mer attraktivt så att vi får tillräckligt många kvalificerade sökanden till polisutbildningen och även behålla en hög kompetens inom kåren genom att förhindra att duktiga och erfarna poliser lämnar yrket när de får mer attraktiva jobberbjudanden på annat håll.

Att ta tag i den uppkomna situationen innan den eskalerar ytterligare är en fråga om upprätthållande av vår demokrati. Få saker borde vara mer prioriterade.


Johan Pehrson, partiledare (L)
Paulina Brandberg, åklagare och rättspolitisk utredare för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.