Nya tobakslagen - ett steg mot rökfritt land

Debattören: Tobaksrök kan vara lika farlig ute som inne

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-01

Stödet för rökfritt ökar – och allt fler upptäcker fördelarna. Tobaksrök kan vara lika farlig ute som inomhus, skriver Kristina Ljungros, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet.

DEBATT. Nu införs rökförbud i vissa offentliga utemiljöer, något som Astma- och Allergiförbundet jobbat för i många år. Det som tycktes omöjligt för några år sedan är fullt möjligt idag. Tiderna förändras liksom attityderna till rökning och Sverige är nu äntligen på god mot ett rökfritt Sverige 2025.

Inför lagen som träder i kraft i dag har vi hört farhågor om bråk och stök, otydlig tillämpning av lagen och att personal ska tvingas agera rökpoliser. Vissa argument känns igen från debatten 2005, när det infördes rökförbud på serveringar inomhus.

Då fanns även en rädsla för att restauranger skulle förlora gäster. Men med facit i hand vet vi att det blev precis tvärtom. Restaurangpersonal slipper lukta askkopp efter ett arbetspass och restaurangbesökarna har inte minskat i antal.

Studier från Världshälsoorganisationen, WHO visar att rökfritt på serveringar inomhus inte har påverkat omsättningen negativt i något land, utan den har varit densamma eller till och med ökat.

Vi ser inga tecken på att situationen skulle bli annorlunda med den lagändring som nu genomförs. Den nya l­agen kan till och med kan öppna för nya restauranggäster som hittills inte kunnat besöka en uteservering. Vi tror även att tillämpningen av den nya lagen tydliggörs när det satsas på information.

Det nya rökförbudet kommer att gälla på exempelvis hållplatser i kollektivtrafiken, uteserveringar, vid entréer, lekplatser och idrottsplatser. Forskning visar att fler slutar röka när möjligheten till att röka försvåras.

Därmed är den nya lagen ett viktigt steg till att uppnå regeringens vision om ett rökfritt Sverige där målet är att mindre än 5 procent röker dagligen. Men för att realisera detta, krävs ökad information om den nya lagen och satsningar på rökavvänjningsprogram. I dag fungerar inte rökavvänjning i primärvården tillräckligt bra.

Stödet för rökfritt ökar – och allt fler upptäcker fördelarna. Tobaksrök kan vara lika farlig ute som inomhus. Visserligen gör luftens rörlighet att rök utomhus försvinner snabbare, men så länge rökning pågår kan skadorna bli desamma som inomhus.

Rökfria inomhusmiljöer ger stora hälsovinster, framför allt minskar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I Skottland minskade barnastman med 13 procent ett år efter att rökförbud införts och antal sjukhusinläggningar för astma i Kanada minskade med 33 procent.

Rökförbud på inomhusserveringar har även haft en omedelbar positiv effekt på serveringspersonalens hälsa. En undersökning i Sverige efter att rökförbud på serveringar införts visade på kraftigt minskade luftvägssymtom.

I dag kan det kännas overkligt, men det är inte länge sedan var det helt accepterat att röka inomhus. Först för 25 år sedan kom tobakslagen som förbjöd rökning i skolor och inom sjukvården. Hittills hörs ingen stark opinion för att backa bakåt i tiden och tillåta rökning på vare sig sjukhus, skolor eller restauranger.

Historien har gett oss som vill ha rökfritt rätt och så lär det fortsätta. Branschens farhågor har inte besannats, rökfritt ligger i tiden!

Vi vill:

  • Att alla aktörer bidrar till att följa den nya lagen och hjälps åt med informationsspridning.
  • Att Folkhälsomyndigheten tar fram tydlig vägledning för hur den nya lagen skall tillämpas.
  • Att samtliga regioner använder sig av strukturerade rökavvänjningsprogram.


Kristina Ljungros, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

PODD: Så fungerar rökförbudet

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify