Polisen måste kunna agera mot gängvåldet

Debattören: Därför behöver det bli lättare att göra husrannsakan i kriminella miljöer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2019-12-17

För att kunna motverka skjutningar och sprängningar behöver polisen kunna hitta vapnen och sprängämnena tidigare. Därför vill vi att polisen ska ha fler möjligheter att göra husrannsakan i kriminella miljöer, skriver  Fredrik Lundh Sammeli, justitieutskottets ordförande (S).

DEBATT. På morgonen kan man få rapporter om hur vårt samhälles värsta sidor härjat under natten. En ny sprängning eller skjutning mellan kriminella gäng. Det gör mig förbannad att tänka på hur dessa gäng påverkar oss alla, mina grannar, alla i Sverige.

Våldet i samhället går ner. Men det öppna våldet, skjutningarna och sprängningarna går upp. Gängens våld har tagit mer plats i vårt samhälle och påverkar oss alla. För mig landar den starka känsla jag har på morgonen i en beslutsamhet. En beslutsamhet att varje dag driva på politik för att flytta fram samhällets positioner mot gängen, mot den grymheten men också hopplösheten.

Vi Socialdemokrater arbetar brett för att förstärka samhällets positioner mot gängen. Här finns inte en enkel lösning, en sak för att få bort segregationen, vapnen, pengarna i droghandeln. Här behövs ett ihärdigt, brett arbete för att stärka samhället.

I dagarna presenterade Mikael Damberg ännu en pusselbit. En viktig sådan. För att kunna motverka skjutningar och sprängningar behöver polisen kunna hitta vapnen och sprängämnena tidigare. Därför vill vi att polisen ska ha fler möjligheter att göra husrannsakan i kriminella miljöer.

Polisen har redan vissa möjligheter att göra husrannsakan för att söka efter vapen och andra farliga föremål. När det pågår en förundersökning kan husrannsakan genomföras enligt regler i rättegångsbalken. Utanför en förundersökning, när det inte finns någon konkret misstanke om brott, kan husrannsakan i vissa fall göras med stöd av polislagen. De möjligheterna är dock begränsade, vilket vi vill ändra på.

Vi vet att det finns stor risk för hämndaktioner efter en skjutning eller sprängning. I förebyggande syften bör polisen kunna agera och göra husrannsakan för att avväpna gängen.

Det är inte lätt att ta sådana här beslut. För personers integritet ska skyddas, samtidigt som denna förändring införs.

Den ilska jag känner när dåd sker övergår alltid till beslutsamhet för att stärka samhället och att flytta fram dess positioner mot gängen. Arbetet med 10 000 fler polisanställda, ett 50-tal straffskärpningar och flera nya verktyg för polisen har de senaste åren varit ett viktigt. Ett arbete som fortsätter med våra 34 punkter mot gängkriminaliteten.

Men det stannar inte där. För samtidigt som polisen enklare ska kunna dundra in hos en kriminella och hitta sprängämnen ska också alla barn få en trygg och bra skolgång. Barn som är i riskzonen ska ses av samhället, av vuxenlivet innan det går snett.

Här behövs en större debatt. Hur ska vi ha råd med detta om de högerkonservativa får bestämma med sitt eviga fokus på skattesänkningar och nedskärningar av vår gemensamma välfärd? Här saknar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna helt förståelse och lösningar.

Vi socialdemokrater kommer alltid garantera välfärden. Som Stefan Löfven sa här om veckan kommer alla kostnadsökande reformer att ställas mot satsningar på tryggheten och välfärden framgent. Vi kommer skjuta till de resurser som behövs.

Vi måste hela tiden ta kampen om det starka samhället, där vi motverkar segregation, är stenhårda mot gängen, ser till att alla går en bra skola och har egen försörjning. Helheten behövs i bygget av det starka, trygga samhället.


Fredrik Lundh Sammeli, justitieutskottets ordförande (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.