Kasta skygglapparna kring drogproblemet

Replik från Rasmus Ling om narkotikapolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2020-01-13

Att påstå att den förda narkotikapolitiken varit tillräcklig duger inte, då tar man inte problemen på allvar, skriver Rasmus Ling.

REPLIK. I kampen mot gängkriminaliteten, med dess konsekvenser i form av förspillda liv, krossade drömmar, skjutningar, sprängningar och otrygghet, kan vi inte runda frågan om narkotika.

Det är långtifrån säkert att legalisering av cannabis är svaret, men vi måste vara beredda att lyfta frågeställningar som utmanar hur vi har gjort och vad vi tyckt. En låt gå-attityd passar inte för situationen vi är i.

Chefen för Narkotikapolitiskt centrum, Peter Moilanen, skriver i Aftonbladet om cannabislegalisering. Moilanen påstår felaktigt att jag lyfter legalisering som en given lösning.

Det jag har anfört, är att en bred och förutsättningslös utredning bör tillsättas, för att se över erfarenheter från andra länder, och hur man gjort för att få ner skadorna av narkotikan. Dels de direkta av användarna, men också de skador som orsaker samhället, inte minst vad gäller narkotikan som intäktskälla för gängkriminalitet, och inkörsport in i kriminalitet av unga killar.

Moilanen förefaller vara nöjd med Sveriges narkotikapolitik: ”Den har sina brister”, men Sverige ”ligger mycket bra till i internationella jämförelser”, påstås det. Sanningen är att narkotikadödligheten i Sverige är näst högst i EU.

Hur många som använder olika preparat är av naturliga skäl svårt att slå fast, men analyser av vatten i Stockholm indikerar att Sverige ligger högt även gällande användning av flera sorters narkotika. Det räcker att gå en promenad i många av våra svenska städer, för att känna doften av cannabis eller se försäljare i gathörn.

Konsekvenserna gällande våldet ser vi dessvärre nära nog dagligen i form av skjutningar.

Det finns inget enkelt svar på hur narkotikapolitiken bör förändras. Att avkriminalisera cannabis skulle ha för- och nackdelar, liksom legalisering. Detsamma gäller tyngre droger, som heroin, med hög dödlighet.

Det är fullt tänkbart att det behövs olika förändringar för olika slags narkotika. Det vi framför allt behöver göra är att kasta skygglapparna, och ta sig an frågan på ett seriöst sätt.

Att påstå att den förda politiken varit tillräcklig duger inte, då tar man inte problemen på allvar. Sverige har att lära av omvärlden, det minsta vi kan göra är att sammanställa den kunskap som finns i en utredning.


Rasmus Ling, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.