Det här är inte värdigt Sverige – ta ert ansvar

Skånska S-politiker: Regeringen sviker när inflationen slår mot kommuner och medborgare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-12

Inflationen slår hårt mot både människor och svensk välfärd. I land efter land runt om i Europa presenteras krispaket – men inte i Sverige. Det är ett välfärdssvek av stora mått, skriver S-politiker från fyra skånska kommuner.

I mars släppte Majblomman, Röda korset, Hyresgästföreningen och Rädda barnen en gemensam rapport baserad på en Sifoundersökning över hur vardagen ser ut för landets barnfamiljer i skuggan av den pågående inflationen.

Det är dyster läsning. Rapporten slår fast att många barnfamiljer får allt svårare att köpa näringsrik mat, låta barnen delta i fritidsaktiviteter och klä dem efter årstid.

Allt fler tar kontakt med ovan nämnda organisationer för att täcka helt grundläggande behov: extra filtar till barnen i familjen så de inte fryser om natten, bussbiljetter för att ta sig till fritidsaktiviteter, livsmedel för att komplettera måltidernas näringsinnehåll.

I kommun efter kommun vittnar barnomsorgen, skolan, socialtjänsten och civilsamhällets aktörer för oss om att många som levt på marginalen inte längre har möjlighet att försörja sig.

Flera är ensamstående föräldrar i lågavlönade yrken, som många gånger arbetar deltid. Andra är pensionärer som inte kan dra in på fler utgifter för nödvändiga levnadsomkostnader.

Bilden som målas upp är mörk, utbredd och inte värdig Sverige år 2023. Behoven är större och de drabbade fler. Det är ensamstående med barn, barnfamiljer och äldre som har det svårast.

Matpriserna har inte ökat så kraftigt som de gör just nu på över 70 år.

I land efter land runt om i Europa presenteras krispaket för att stötta hårt prövade hushåll. Men inte i Sverige. Regeringen och Sverigedemokraterna saknar såväl handlingsplan som handlingskraft.

I stället för ledarskap och ekonomisk lindring har svenskarna fått vänja sig vid brutna vallöften, senfärdighet och inkompetens från regeringens sida.

Regeringen har ett ansvar att se till att kommunerna har resurser för att klara välfärdens kärnuppdrag.

2023 beräknas Sveriges kommuner gå med ett samlat underskott på 24 miljarder kronor. Samtidigt som behoven är skriande har regeringen och Sverigedemokraterna förklarat att statsbidragen till skola, omsorg och socialtjänst kommer att minska varje år under mandatperioden.

Det är ett välfärdssvek av stora mått. Inte minst i ljuset av de utbredda och växande behov som rapporten från Majblomman, Röda korset, Hyresgästföreningen och Rädda barnen visar på.

I stället för lindring för de mest utsatta hushållen har regeringen valt att lägga 13 miljarder kronor på en riktad skattesänkning för höginkomsttagare. För att lägga sten till börda skjuter samtidigt högerstyret i Region Skåne över sina ökade kostnader på vanligt folk genom att chockhöja priserna i kollektivtrafiken.

Under pandemin agerade den socialdemokratiskt ledda regeringen snabbt och beslutsamt för att kompensera kommunerna för de ökade kostnader och större behov som situationen förde med sig.

Regeringen och Sverigedemokraterna måste göra detsamma. De generella statsbidragen måste ökas markant. Men man måste också stötta hushållen, till exempel genom att höja barnbidraget och ta tillbaka kontrollen över den svenska elmarknaden för att garantera hushållen ett lägre och mer stabilt elpris.

Det är bråttom nu. Regeringen och Sverigedemokraterna måste ta sitt ansvar. För att säkra välfärden i hela landet, och för att barnfamiljer, äldre och andra med utsatta grupper ska känna sig trygga med att inte behöva lämna hus och hem när kostnaderna skenar.


Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö (S)
Jan Björklund, kommunstyrelsens vice ordförande i Helsingborg (S)
Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande i Lund (S)
Ulrika Tollgren, kommunstyrelsens andre vice ordförande i Kristianstad (S)
Zinaida Kajevic, riksdagsledamot från Malmö i finansutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.