Vården löser inte den psykiska ohälsan

Slutreplik från Equal om psykofarmaka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-08

Mats Ek menar att det ska ske uppföljningar och att patienter ska få information för att göra välgrundade val om de vill ha psykofarmaka eller inte. Det sker inte, skriver Per Sternbeck.

SLUTREPLIK. Mats Ek, en makthavare inom Region Stockholms psykiatri, håller med om att psykofarmaka inte ska vara förstahandsval vid behandling av psykisk ohälsa. Ändå är det så.

Mats Ek menar att det ska ske uppföljningar och att patienter ska få information för att göra välgrundade val om de vill ha psykofarmaka eller inte. Det sker inte.

Ofta erbjuds i stället patienter ett slags tvångsvård: ”Ta det här pillret. Om du inte gör det medverkar du inte till din egen vård och då kan vi inte hjälpa dig.”

Att vara emot massmedicinering innebär inte att man är emot medicin. Psykofarmaka har en given plats i psykiatrin vid sidan av andra behandlingar, men i dag är det i princip enbart psykofarmaka som erbjuds. Det vore väl bra om de fungerade, men de gör ju inte det.
Mycket pekar på att psykofarmaka kvarhåller personer i psykisk ohälsa och sjukdom. Senast i SvD kom man fram till att 60 procent av den över en miljon svenskar som tar antidepressiva gjort det i nio år eller mer.

En viktig orsak till detta är att abstinenssymtom misstolkas för återfall i grundsjukdom och/eller att abstinenssymtomen är så svåra att patienter inte klarar att sluta.

Ett annat besvärande faktum är att samtidigt som vi i Sverige äter mer psykofarmaka än någonsin har sjuktalen för psykisk ohälsa aldrig varit högre.

Vården i Sverige löser inte sitt uppdrag när det gäller psykisk ohälsa. Vården man ger gör inte patienterna friskare. Det är dags att göra något annat.

Det finns stor längtan och stora behov hos patienter av en psykiatrisk vård där psykofarmaka utgör en mindre del och samtal, relation, motion, vila utgör viktiga delar. I Norge finns sjukhus som bedriver effektiv psykiatrisk vård på detta sätt med goda resultat för patienterna. Det är dags att Stockholm som landets största region erbjuder sina medborgare samma sak.

PS: Psykofarmaka började användas i stor skala i början på 1960-talet. Att påstå att psykofarmaka medverkade till stängningen av mentalsjukhusen 35 år senare, som Mats Ek gör, är helt enkelt fel.


Per Sternbeck, föreningssekreterare, föreningen Equal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.