Moderater, ni mörkar om kvinnors företag

Ministern: Till skillnad från er egen regeringstid så pekar nu utvecklingen uppåt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-02-28 | Publicerad 2017-02-25

Mikael Damberg attackerar M för att medvetet framställa verkligheten om kvinnors företagande som sämre än den är.

DEBATT. Nyligen debatterade jag kvinnors företagande med Moderaterna. Märkligt nog, ska tilläggas. För Moderaterna hade nämligen begärt en interpellationsdebatt med mig med anledning av statistik som bekymrar dem, men som är gammal.

Global Entrepreneurship Monitor (GEM) är ett forskningsprojekt som årligen mäter och analyserar entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder över hela världen. I GEM-rapporten från 2015 sticker Sverige ut: kvinnors entreprenöriella aktivitet hade gått ned från 6,3 procent år 2013 till 3,8 procent år 2014. Mot bakgrund av detta undrade Moderaterna vilka åtgärder jag som näringsminister kommer vidta för att öka den entreprenöriella aktiviteten hos kvinnor.

Det är bara det att Moderaterna helt missar, eller väljer att bortse från, att deras siffror är gamla och att de nya pekar åt motsatt håll. Återigen väljer man medvetet att framställa verkligheten som sämre ställd än den är. Men att stå i Sveriges riksdag och diskutera hur situationen såg ut 2014, när vi hade kunnat diskutera hur den ser ut idag, är slöseri med tid.

Anledningen till att Moderaterna väljer att bortse från att utvecklingen har vänt är enkel. I 2016 års upplaga av GEM har siffrorna för kvinnors entreprenöriella aktivitet nämligen stigit.

Ökningen i kvinnors entreprenörskap förklarar hela uppgången i det totala svenska entreprenörskapet. Det betyder alltså att det är kvinnors företagande som drar upp statistiken för svenskt entreprenörskap.

Och faktum är vidare, att de siffror moderaterna pekar på inte är något annat än facit för den borgerliga regeringens politik - eftersom 2014 kröner åtta år av moderatstyre.

Frågan om hur vi får fler kvinnor att starta och driva företag är viktig. Det är en strategisk tillväxtfråga, Sverige behöver fler och växande företag och möjligheten att starta och driva företag ska inte vara kopplad till kön. I dag drivs omkring 220 000 fler företag av män än av kvinnor. Det är inte svårt att räkna ut vilken potential som finns i såväl arbetstillfällen som tillväxt för samhället om kvinnor hade kommit ikapp männen på det här området.

För att påverka de här ojämlikheterna är det viktigt att förstå vad som faktiskt gör skillnad. De strukturella problem vi ser kan inte lösas på annat sätt än med just strukturella reformer. Företagsklimatet måste bli bättre för alla. Uttagen av socialförsäkringar måste bli jämnare mellan kvinnor och män. Välfärden måste fortsätta värnas. Staten måste fortsätta föregå med gott exempel i utnämningarna till styrelser och bolag. Det är så vi utvecklar den svenska modellen.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Bakom det ligger år av hårt arbete och politiska beslut, framdrivna av oss socialdemokrater och andra progressiva partier. Jag tänker bland annat på den utvecklade barnomsorgen, på föräldraförsäkringen och dess pappamånader och på särbeskattningsreformen.

Samtliga dessa reformer har Moderaterna varit emot. De har konsekvent stått på fel sida i historien om svensk jämställdhetspolitik.

Allra senast genom att motsätta sig jämställda bolagsstyrelser.  Och nu har de tagit ytterligare ett stort och farligt kliv åt fel sida om det progressiva och jämlika Sverige genom att aktivt söka samarbete med Sverigedemokraterna.


Mikael Damberg, närings- och innovations­minister (S)