Att straffbeskatta oss 57:or är ett övergrepp

Debattörerna: Politiskt självmål om ni inte rättar till pensionsreglerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-26

Pensionsmissen är en oacceptabel konsekvens av en lagändring, ett diskriminerande övergrepp där en utpekad åldersgrupp särbehandlas. Men det går att rätta till, skriver 57:orna Ingrid Frennesson, Johan Rietz, Jurgen Maase och Hugh O’Brian.

DEBATT. Sex miljarder är väldigt mycket pengar. Så mycket pengar att M, SD, KD och L slog sig för bröstet i valrörelsen och lovade sex miljarder kronor i skattesänkning till Sveriges pensionärer från den 1 januari 2023.

Pensionärerna, 20 procent av befolkningen, skulle få 200 kronor mer i månaden.

För 113 000 personer födda 1957 blev det i stället i genomsnitt 2 000 kronor i höjd skatt per månad. En enskild årskull 65-åringar fyller på statskassan med tre miljarder kronor.

Detta är resultatet av en särbeskattning och ett högst medvetet drag som påbörjades av den dåvarande S-regeringen.

En en rad pensionsrelaterade åldrar upp till 66 år har justerats i det nya systemet.

För årskullen som är födda 1957 finns övergångsregler inom alla områden utom ett: det förhöjda grundavdraget. Det betyder att trots att 57:orna betraktas som pensionärer från 65 års ålder så tvingas de betala skatt som icke-pensionärer under hela 2023.

Lagförändringen röstades igenom i riksdagen den 31 maj 2022 och varken regering eller myndigheter har haft någon som helst framförhållning i sin kommunikation vilket har fått stora konsekvenser för oss enskilda medborgare som är födda 1957.

Att gå i pension är något man planerar under lång tid. Att ta tillbaka sitt beslut när myndigheterna plötsligt ändrar spelreglerna med mycket kort varsel är sällan möjligt.

Detta är en oacceptabel konsekvens av en lagändring, ett diskriminerande övergrepp där en utpekad åldersgrupp särbehandlas. Men det går att rätta till. Rent konkret kan regeringen föreslå en justering för födda 1957 till de ursprungliga skattekolumnerna som gällde till den 31 december 2022.

Hur blev det så här? I Pensionsgruppens riktlinjer för höjda pensionsåldrar 2017 behandlades inte skattefrågor, men man slog fast att reformen var statsfinansiellt neutral.

Detta är tydligt även i Socialdepartementets promemoria som gick ut på remiss 2018, och Diskrimineringsombudsmannen skrev i sitt svar: ”Särbehandling som har samband med kronologisk ålder utgör som utgångspunkt diskriminering.”

I budgetpropositionen hösten 2020 ser förslaget att särbeskatta 57:orna dagens ljus, genom att man föreslår att den förhöjda åldersgränsen för pension från 65 till 66 ska gälla från 1 januari 2023 i skattelagstiftningen.

Man presenterar i propositionen att detta inte alls är statsfinansiellt neutralt utan kommer att ge cirka 3,6 miljarder extra pengar till statskassan från 57:orna.

Finansdepartementet skickar därefter ut en promemoria på remiss, som mycket tydligt beskriver hur 98 procent av 113 000 personer födda 1957 får betala i snitt 24 000 mer i skatt 2023 och att det nu visar sig ge 5 miljarder i statskassan.

Varken Pensionsmyndigheten, Skatteverket eller Diskrimineringsombudsmannen kommenterar detta i sina remissvar.

Lagförändringen röstas som sagt igenom i riksdagen den 31 maj 2022.

Flera organisationer, såsom PRO, SPF, Skattebetalarna, IF Metall och Kommunal, arbetar mycket aktivt för att få regeringen att lyssna och agera. Ett stort antal medier lyfter problemet.

Vi i FB-gruppen ”Född 57”, med 1 200 medlemmar och som växer dagligen, arbetar synnerligen aktivt genom kontakter med media, riksdagspartier och ledamöter.

Pensionsmyndigheten har gjort en pudel, beklagat att man inte har sett detta och erkänt sitt misstag i ett brev som skickas ut till 30 personer (!). Man påstår att det saknades information om detta i den remiss som de har besvarat.

V och MP trycker på för att få till stånd en övergångslösning.

C, L och KD tycker att det är olyckligt och beklagligt.

SD säger sig stå bakom en övergångslösning.

S svarar anonymt via sin pressavdelning att ”det är regeringens uppgift att återkomma till riksdagen med eventuella övergångsregler”. Man ”välkomnar ett sådant initiativ och kommer att agera konstruktivt om så sker”.

Finansminister Svantesson ”har förståelse för besvikelsen” men säger att det är Socialdemokraternas fel. Äldreminister Anna Tenje svarar i riksdagen den 9 mars att ”det är beklagligt, mycket olyckligt och borde ha skötts på ett annorlunda sätt”, och skyller på den tidigare regeringen.

Straffbeskattningen av 57:orna har blivit ett politiskt spel på Helgeandsholmen som visar på en alienation mellan de folkvalda och oss vanliga medborgare, något som i grund och botten hotar demokratin.

Se till att placera 57:orna i rätt skattekolumn, allt annat är ett politiskt självmål och ett övergrepp.


Ingrid Frennesson
Johan Rietz
Jurgen Maase
Hugh O’Brian
Medlemmar i den snabbväxande FB-gruppen som företräder 110 000 57:or


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.