Vågar du utmana dina fördomar, Josefsson?

Lärare i Bergsjön: Nu blir du bara en nyttig idiot åt populistiska krafter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-05-20

Janne Josefsson ger en skev bild av förorten, skriver Linus Johansson, här med sina lärarkollegor på Bergsjöskolan.

DEBATT. Jag möter många som är ledsna och besvikna efter att SVT sänt Janne Josefssons program om hans återkomst till Bergsjön efter 25 år.

Oförmågan att se på förorten ur ett helhetsperspektiv. Endast en gnutta vilja att nyansera bilden.

Självklart är det viktigt att missförhållandena speglas i förorten. Livssituationen för människorna som bor här är tuffare än på andra ställen – men att så ensidigt visa på problemen ger en skev bild av verkligheten.

Var är intervjuerna med läraren på Bergsjöskolan, tjejledaren i fotbollsföreningen eller fritidsledaren på fritidsgården? Janne Josefsson blir en nyttig idiot åt de populistiska krafter i samhället som vill utmåla förorten som en ”no go-zon”. Han förstärker uppfattningen att invandring är ett samhällsproblem.

Vilket ansvar har majoritetssamhällets att förändra de strukturer som sätter upp hinder för människorna i förorten att ta sig in på bostadsmarknaden, nå högre utbildning och delta i föreningsliv?

Nej, varken modet eller viljan finns i Sverige att genomföra de radikala förändringar som skulle krävas för att utjämna livschanserna för barn och ungdomar som växer upp i förorten.

Viljan att förändra situationen går i stället att finna hos dem som varje dag står och väntar på busshållplatsen för att ta sig till jobbet, hos eleverna som kämpar med betygen i skolan och alla de som arbetar i Bergsjön för att hjälpa, stödja och utveckla invånarna i stadsdelen.  

Vi som bor och arbeta i Bergsjön kommer aldrig att acceptera den stigmatisering som sker i massmedia, sociala medier och av populistiska politiker. Vi tänker inte låta gängkriminella definiera vår stadsdel. Sluta svartmåla förorten och börja lyft fram allt det positiva som händer här.  

I Bergsjön finns en god lokalservice, ett stort bibliotek, en Icabutik, vårdcentral, spelbutik, kafé och familjemottagning, svenska kyrkan och andra samfund, lokal föreningar i fotboll, gymnastik och innebandy. Det är ljust och luftigt mellan husen. Välskötta fina gårdar, knappt något klotter, konstgräsplaner, stora välskötta lekplatser och nära till naturen.

Bergsjöskolan, hjärtat i stadsdelen, är helt nymålad i fina ljusa färger invändigt och med ny belysning är uppsatt utvändigt. Det har varit lugnt på skolan i flera år. Här är vandaliseringen nära noll.

På skolan pågår ett spjutspetsprojekt inom svenskt utbildningssystem, Translanguaging, utvecklat i USA av professor Ofelia Garcia. Projektet sker i samarbete med Centrum för skolutvecklingen. Helt nyligen reste en grupp lärare och rektorer från skolan på studieresa till New York för att lära sig mera om den pedagogiska modellen.

Translanguaging har blivit ett förhållningssätt som genomsyrar verksamheten på skolan. Lärarna på Bergsjöskolan arbetar med att ta tillvara på varje individs samlade språkliga resurser parallellt med att de utvecklar elevernas identitet genom valet av innehåll i undervisningen.

Framstegen syns i form av att nyanlända elever snabbare lär sig skriva, läsa och tala det nya språket. De syns i elevernas stolthet över sin bakgrund och i synen på sig själva som starka individer, rika på resurser.

På det sättet rustar skolan barnen och ungdomarna att möta de utmaningar som väntar när de kommer ut i arbetsliv och går vidare till gymnasiet.

Det är så vi jobbar när vi vänder hopplöshet till hoppfullhet. Det är så vi bygger starka individer som kan övervinna de strukturer som hindrar dem från att delta fullt ut i samhällslivet.

Den dagen du orkar och har lust att se något annat än det fula, är du, Janne Josefsson och alla andra som tror att förorten är brinnande bilar och skjutningar, välkomna hit. Jag lovar ni kommer bli positivt överraskade. Frågan är om du har modet att utmana dina fördomar?


Linus Johansson, lärare Bergsjöskolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.