Publicerad:
Uppdaterad:

Ni tänker fel om näthat, Google och Facebook

Replik från MP om yttrandefrihet på nätet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gummesson och Bengtsson gör en märklig tankevurpa, skriver Niclas Malmberg.
Foto: TT
Gummesson och Bengtsson gör en märklig tankevurpa, skriver Niclas Malmberg.

REPLIK. Christopher Gummesson och Magnus Esser Bengtsson skriver att demokratin måste tåla näthatare, och gör sig sedan skyldiga till att rycka ett citat ur sitt sammanhang. Man återger att jag yttrat: "Den här typen av hat kan aldrig accepteras", och ställer den retoriska frågan om yttrandefriheten inte omfattar rätten att hata.

Det gör den. Men med två viktiga inskränkningar; hets mot folkgrupp och förtal. Min kommentar handlade just om hets mot folkgrupp. Och det accepterar lagstiftningen faktiskt inte.

Gränsen för hur långt yttrandefriheten bör gå kan alltid diskuteras. Jag uppfattar dock inte att skribenterna har några invändningar mot den princip som sedan länge råder i Sverige, utan accepterar dagens inskränkningar. 

Sverige har världens äldsta tryckfrihet, med ett system med ansvarig utgivare som gör att vi kan hantera processer mot förekomst av exempelvis hets mot folkgrupp i böcker och tidningar. De nya möjligheter att sprida information som finns i dag ändrar inte själva principen för vad som undantas från yttrandefriheten.

Däremot är det svårare att utkräva ansvar, när avsändare bakom hatbrott göms bakom anonyma konton. Diskussionen nu handlar om vilket ansvar distributörer har vad gäller hets mot folkgrupp.

Gummesson och Bengtsson gör en märklig tankevurpa när de menar att ”Googles unika ställning bör genera en diskussion om vilken skyldighet de har att låta ordet vara fritt”. Google har som företag ingen skyldighet att sprida något alls, precis som Aftonbladet inte har någon skyldighet att publicera vilken debattartikel som helst.

Däremot har Aftonbladets ansvariga utgivare en skyldighet att granska att jag inte sprider hets mot folkgrupp i min debattartikel om de väljer att publicera den. Skulle min artikel fällas är det inte jag som döms, utan Aftonbladets ansvariga utgivare.


Niclas Malmberg, riksdagsledamot och mediepolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN