Att svartmåla förorten hjälper inte oss boende

Debattörerna: Det finns problem – men utvecklingen börjar gå åt rätt håll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-04

Verkligheten i Järva är inte svart eller vit. Debatten förtjänar att lyfta fram både det dåliga men även det bra som sker, skriver Anders Österberg och Elvir Kazinic.

DEBATT. Det är ofta som folk har åsikter om Järvafältet. Det finns dem som vill svartmåla vårt område. En del kallar det no-go och en annan för krigszon. Det finns också dem som bor i området som säger att politiken inte spelar någon roll.

Debatten förtjänar också vårt perspektiv som bor i området och har blivit demokratiskt valda från Rinkeby-Kista.

Rinkeby-Kista har många utmaningar i form av droghandel, sju gånger högre arbetslöshet hos oss än i exempelvis grannstadsdelen Bromma och lägre studieresultat än många stadsdelar i Stockholm.

Stockholm stad har satsat på program så att kriminella kan lämna kriminaliteten. Det är helt klart nödvändigt och efterlängtat. Det finns fortfarande kö till avhopparverksamheten men den minskar.

Nyligen invigde vi Trygghet Järva som framgångsrikt samlat kompetenser kring olika förebyggande insatser riktade till barn, unga och deras familjer. De arbetar med föräldrastöd, uppsökande arbete bland ungdomar, alkohol- och drogfrågor och unga kriminella.

De kriminella måste bort från gatan. De hör hemma bakom galler och inte bland våra barn. Ett bra steg på vägen är att det är uppsatt kameror, vilket minskat den öppna droghandeln på gatan i både Husby och Rinkeby.

Ja, det finns problem. De måste fram i ljuset. Det är viktigt för alla. Under året som har gått har vi träffat mödrar som fått sina barn skjutna, bara några dörrar från våra egna dörrar. Inbrott i Järva är vanligt och när vi kom ut från tunnelbanan nyligen kände vi lukten av brandrök. Det var ytterligare ett garage som brunnit ner.

Det finns också en annan verklighet än katastrofbeskrivningarna. Rinkeby-Kista börjar gå åt rätt håll. Varje dag vaknar två nya personer och säger: ”Nu går jag till jobbet/utbildningen.”

Arbetslösheten sjunker och är lägre än på flera decennier. Kommunen satsar pengar så att personer kan utbilda sig för att få jobb på de arbetsplatser som skriker efter arbetskraft.

Verkligheten i Järva är inte svart eller vit. Debatten förtjänar att lyfta fram både det dåliga men även det bra som sker. I området finns det oerhört många engagerade människor som bidrar till att göra Rinkeby och Järva ännu bättre.

Ett exempel är de som driver politiska frågor i civilsamhällesorganisationer. Ett annat är alla de idrottsföreningar som finns. Ett tredje är alla de som arbetar inom stadsdelsnämnden. Den senaste månaden har vi träffat hundratalet anställda som verkligen brinner för både sitt jobb och området. Detta lyfts sällan i de hundratals artiklar som skrivs om Järva.

Det kommer att fortsätta att krävas stora satsningar från samhället och alla engagerade i området. För att komma dit vi vill. Vi är redo att ta den utmaningen men det krävs också att folk utifrån området är redo att beskriva området mer rättvist med både dess brister och rikedom. Vi vill ha ett Stockholm som håller ihop. Vi vill bort från den segregerade staden. Det är inte bara vårt ansvar utan allas.

Vi kommer att fortsätta arbeta för att stärka det civila samhället, fortsätta att satsa på välfärden och för att ännu fler ska komma i arbete. Låt oss avsluta med en ljusglimt.

En av dem som kommer att bidra i en av melodifestivalens deltävlingar kommer från Rinkeby har övat sig många timmar i studion på fritidsgården i centrum.

Från Rinkeby-Kista kommer det att komma många fler stjärnor. Vänta bara.


Anders Österberg
Elvir Kazinic


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.