Nytt ledarskap krävs för att rädda välfärden

Debattören: Tid är pengar – därför behövs det jobbas med rätt saker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-21

Tid är pengar brukar det heta och därför bör det jobbas med rätt saker. En självklarhet? Inte enligt en nyligen genomförd undersökning vid elva vårdcentraler, skriver Bengt Wellermark.

DEBATT. Alla signaler pekar mot att det krävs kraftsamling för att säkra välfärden inför framtiden. Färre ska försörja fler och prövade universalmetoder som ska slanta in mer pengar eller konkurrensutsätta fungerar vanligtvis inte. Nu måste utveckling av den befintliga organisationen bli det centrala.

Huvudlinjen bör vara att på allvar ta itu med verksamheternas nytta och resultat med nya förhållnings- och arbetssätt. Att vända skutan och skapa interna och externa drivkrafter för resultat och attraktivitet på nytt sätt.

När ”Årets Svensk 2019 ” Hamid Zafar, rektor vid en problemtyngd grundskola i Biskopsgården i Göteborg, utsågs så pekade han på sin erfarenhet.

Det handlar inte om fler tjänster och fler vuxna i skolan. Snarare rör det sig om höga förväntningar, tydligt och förbättrat regelsystem som verkligen praktiseras. Ett ledarskap för ordning och reda som vågar utmana invanda låt-gå-mönster.

Det behövs fler Hamid Zafar – men också systemmiljö som uppmuntrar det. Socialtjänsten med arbetslinjen i Trelleborg och Växjö är även de fläckvis goda exempel på tydlighet och handlingskraft.

New York-polisen minskade brottsligheten med 82 procent. Det viktiga var inte resurstillskottet utan det nya arbetssättet med bland annat skärpt lagstiftning, tidiga ingripanden och uppföljning Samtidigt blev rättssäkerheten marginellt lite nagelfaren då oskyldiga personer undantagsvis kunde gripas på lösa grunder.

Klarar vi i Sverige att hantera en sådan målkonflikt? Nej knappast. Här ursäktas det låga uppklarandet av resursbrist och därmed basta. Mer resurser krävs, men mycket pekar också mot ineffektiv organisation och svag rättskedja med väntetider i domstolarna.

Polisens arbetsschema följer inte brottsfrekvensen under dygnet. När ett polisområde i en Stockholmsförort prövade att låta utryckningspolisen utreda klart vissa lämpliga brottsfall direkt, insågs fördelarna med bevis som färskvara. Men det avsatte ingen förändring.

Socialtjänsten i kommunerna har också liknande problem med tillgänglighet både inom och utanför kontorstid och med sekretess som försvårar vardagen.

Larmoperatören får inte kartsöka en person som påkallat hjälp. Sekretess och slutna myndighetsgränser hindrar även agerande i kedjan skola-socialtjänst-polis, eller vårdcentral-försäkringskassa-arbetsförmedling.

Stuprörsorganisationerna behöver hängrännor.

Tid är pengar brukar det heta och därför bör det jobbas med rätt saker. En självklarhet? Inte enligt en nyligen genomförd undersökning vid elva vårdcentraler. Den handlade om vad medarbetarna använder tiden till. Då framkom att bara en dryg tredjedel av arbetstiden tillägnas patientmöten. Läget är inte bättre vid sjukhusen, snarare tvärtom enligt OECD-jämförelser

Nya ledarskapet innebär att vända skutan så det blir mer belönande att skapa goda resultat.

Professor Mats Alvesson har i sin forskning pekat på ängsliga organisationer som övertolkar regelboken och är rädda att överprövas av kontrollmyndighet. De levererar bristfälligt och kan fortsätta så ostört.

Media förstärker också den bilden genom att ge röst åt lättfångade formaliafel.

Dagens ”utmaningar” måste bottna i tydligare förhållnings- och arbetssätt där också den enskilde brukaren/medarbetaren agerar. Gärna i kombination med ny teknik. Mer arbetstid frigörs för personliga mötet och ett ledarskap där utfall och resultat synliggörs och verkligen premieras.

Sätt in de hypade digitala lösningarna i ett humant nyttosammanhang. Snus är snus om än i gyllene dosor!

Bengt Wellermark, konsultstyrning och ledning, tidigare kommunstrateg och IT-entreprenör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här