Så här ska vi ersätta Arbetsförmedlingen

Martin Ådahl: Nästa år lanseras ett pilotprojekt i 32 kommuner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2019-11-10

Arbetsförmedlingen har misslyckats. Därför ska den sluta att förmedla jobb 2021 och ersättas av fristående arbetsförmedlare. Det dags att nya aktörer får chansen, inte minst på landsbygden, skriver Martin Ådahl.

DEBATT. ”De jobb jag har haft är inte med Arbetsförmedlingens förtjänst, de har jag ordnat själv”, säger Peter till Skaraborgs Läns Tidning.

Hans historia är inte ovanlig. Tvärtom, nätet är fullt av berättelser från människor runt om i landet, som vittnar om hur de vänt sig till Arbetsförmedlingen i hopp om att få jobb, men tvingats inse att myndigheten inte klarar av uppgiften.

Att Arbetsförmedlingen inte fungerar är anledningen till att vi vill reformera den. Arbetslösa på landsbygden, i små och stora städer, har i många år fått alldeles för dålig hjälp att hitta jobb.

Trots tiotals miljarder i utgifter har Arbetsförmedlingen bara kunnat hjälpa var tjugonde arbetslös i Sverige. De flesta arbetsgivare använder inte ens Arbetsförmedlingen för att hitta personal. Detta trots att många lokalt anställda förmedlare gör storartade insatser inom Arbetsförmedlingens byråkrati.

De senaste åren har Arbetsförmedlingen dessutom dragit sig tillbaka från små orter, med nedläggning av hundratals kontor till följd av ett arbete med digitalisering. På många platser har myndigheten lämnat walk over och övergett landsbygden.

Centerpartiet har i många år varnat för konsekvenserna och protesterat mot Arbetsförmedlingens planer på att lägga ned kontor på mindre orter. Digitala lösningar är bra, men kan inte ersätta personliga möten för arbetslösa.

På kort sikt vill vi att Arbetsförmedlingen uppfyller sitt löfte att vara närvarande i alla kommuner.

Om det egna kontoret inte finns kvar, så bör de finnas i kommunens lokaler eller på de statliga servicekontoren. Arbetssökande måste kunna träffa handläggare lokalt.

Sedan behöver vi ta nästa steg. Jobb på landsbygden kräver många andra reformer, som lägre skatt för småföretag och infrastruktur, men det behövs bättre fungerande arbetsförmedlare.

Detta ska bli verklighet med den reform som ska sjösättas 2021, där Arbetsförmedlingen slutar förmedla jobb och ersätts av fristående arbetsförmedlare som får betalt när de hjälpt arbetslösa till ett varaktigt jobb. Modellen har prövats i andra länder, med goda resultat.

För Centerpartiet är landsbygden i stort fokus för reformen. Vi vill ha krav på närvaro på små orter och att det ska finnas en extra bonus för dem som förmedlat jobb i mindre, glesare befolkade kommuner.

Dessutom ska det utredas om mindre kommuner ska kunna förmedla jobb mot resultatersättning, för att ytterligare säkra att det aldrig finns ”vita fläckar” på kartan.

Under 2020 lanseras ett pilotprojekt i 32 kommuner, där den som söker jobb kan välja mellan olika privata aktörer.

Det innebär att den som är arbetslös på dessa orter – bland annat i Vindeln, Köping och Ronneby – kan välja en fristående aktör som ska hjälpa till jobb.

Vi har nu inlett förhandlingarna med regeringen och Liberalerna kring hur den framtida Arbetsförmedlingen ska se ut.

Siktet är inställt på att ha allt på plats 2021, men vi kommer att vara lyhörda längs vägen, ta det steg för steg och genomföra reformen på ett ansvarfullt sätt. Inte minst genom att lyssna på kommunerna, som kan de lokala förutsättningarna och behoven.
Arbetsförmedlingen har misslyckats, år efter år. Nu är det dags att nya aktörer får chansen, inte minst på landsbygden. Nu är det dags att arbetslösa runtom i hela Sverige får ett jobb och den chans de förtjänar.


Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.