Ge unga en framtid så stoppar vi knarket

Anders Öfvergård: Den som tar droger och åker dit får en jävla uppförsbacke

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-25

Utan rejäla insatser mot arbetslöshet, utanförskap och segregation finns det alltid någon som är beredd att smuggla lite till, sälja ännu mer. Om vi inte kan erbjuda våra unga, sjuka och utsatta en framtid, så kan vi inte heller förvänta oss att de beter sig som om de hade en, skriver Anders Öfvergård.

Hej, jag heter Anders Öfvergård och jag är inte narkoman. Men om jag var det så skulle jag vilja få hjälp. Det borde vara en självklarhet, men i Sverige är det så gott som omöjligt.

I 40 år har Sverige fört en narkotikapolitik med hårda tag mot enskilda missbrukare. Individer som egentligen är i behov av vård och ändrade förutsättningar. Har det hjälpt? Kanske. Hjälper det i dag? Jag tror att ni vet svaret: I Sverige knarkas det som aldrig förr, inte minst bland unga. Användningen av droger och läkemedel är all time high och vid landets reningsverk kan man med mätningar konstatera att missbruket av cannabis, kokain och amfetamin ökar.

Att fortsätta trumma ut statlig skrämselpropaganda fungerar sämre i dag, när internet erbjuder filterbubblor även för den som vill kunna knarka med gott samvete. Vi måste ändra vårt sätt att prata med våra barn och unga, säga något mer än bara "Aja baja, du kan dö". Och det här kan låta läskigt, men jag tror att vi måste börja prata med dem tidigare än vi gör i dag.

I det hårt knarkdrabbade Portugal pratar man nu med barn redan från nio års ålder, och där har trenden äntligen börjat vända. Budskapet är brutalt ärligt: "Visst, droger kan upplevas som fantastiska. Men vid en eller annan punkt blir drogen det enda i livet som är fantastiskt. Då finns ingen plats för kärlek till familj och vänner, inga drömmar eller mål kan konkurrera. Knarket blir det enda som spelar någon roll."

Vi kommer aldrig bli av med drogerna. Det kommer alltid att finnas de som söker kickar och de som tar vad som helst för att slippa må dåligt, de som bara är nyfikna och de som begår misstag. I min mening är en nollvision helt orealistisk. Vårt mål måste i stället vara att så få som möjligt fastnar i ett missbruk.

Jag tror att de flesta i Sverige tycker att alla ska få en andra chans. Du kan begå misstag men har du viljan går det att komma igen. Om du är skoltrött och hoppar av gymnasiet, kan du alltid komma tillbaka och plugga ikapp på Komvux efteråt.

Har du drabbats av sjukdom, är alla överens om att du ska få vård och hjälp att leva ett så normalt liv som bara möjligt, oavsett om sjukdomen är självförvållad. Men har du tagit droger och åkt dit är det en jävla uppförsbacke i dag, och den är för lång.

Ansvaret vilar lika tungt på oss vanliga medborgare som på politikerna. Oavsett var du står politiskt i frågan om narkotika och tillhörande gängvåld med skjutningar och sprängningar, är det på tiden att du börjar informera dig om knarket.

Om vi ska lösa det här behöver vi allihop vara beredda att kavla upp ärmarna och jobba för att det ska fungera. Polisen gör vad de kan. Tullen gör vad de kan. Med mer pengar kan de så klart göra ännu lite till, men så länge efterfrågan är fortsatt hög kommer de aldrig att kunna vinna kampen mot knarket i längden.

Utan rejäla insatser mot arbetslöshet, utanförskap och segregation finns det alltid någon som är beredd att smuggla lite till, sälja ännu mer.

Om vi inte kan erbjuda våra unga, sjuka och utsatta en framtid, så kan vi inte heller förvänta oss att de beter sig som om de hade en.


Anders Öfvergård, programledare för tv-programmet ”Anders och knarket”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.