Nej, ingen måste samarbeta med SD

Debattören: Sverigedemokraternas agerande och politik gör att andra partier skyr dem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-10-05 | Publicerad 2018-09-24

Att andra partier skyr SD är folkets vilja och helt i enlighet med demokratins spelregler, skriver Aron Etzler, partisekreterare (V).

Politik är inget sällskapsspel. SD vill gärna få det att verka så. Vem som pratar med vem, vem som samarbetar med vem, vem som får igenom sin politik har ingenting med den typen av vardagsumgänge att göra. En demokrati bygger på andra premisser.

Partier går till val, väljarna väljer och sedan ska det formas majoriteter för att kunna styra landet, eller kommuner och landsting. Partier samarbetar då med andra partier som de har något gemensamt med eller som de kan bygga förtroendefulla relationer med. Det är frivilligt.

SD respekterar inte denna enkla regel i vår demokrati.

Sverigedemokraterna ökade även i detta riksdagsval, liksom i många kommuner, landsting och regioner. Ändå är det troligt att SD åter hamnar i botten vad gäller att få till stånd samarbeten – och att det kommer fortsätta förvirra många väljare.

Är det inte ett bevis för att de andra partierna sitter i en ”sandlåda”? Innebär inte det att partierna ignorerar folkviljan? Är det till och med odemokratiskt? Det enkla svaret är: nej. Faktum är att det är precis tvärtom. Den är den som påstår något annat som sitter där i sandlådan.

Partier samarbetar med varandra frivilligt. De väljer samarbetspartner som de för det första vill regera med. Det finns ingen som kan tvinga Moderaterna att samarbeta med Vänsterpartiet – och det finns faktiskt ingen som ens skulle komma på idén att det anklaga Ulf Kristersson för att håna väljarna för att han inte vill det, eftersom var och en kan se att våra två partier inte är överens om speciellt mycket.

Sverigedemokraterna är ett parti som gjort en slags konstart av att ständigt håna och undergräva alla sina politiska motståndare. Det räcker med att spendera fem minuter på någon av de så kallade alternativmediasajter partiet omger sig med, för att se förakt, hat och underförstådda eller uttalade hot, inte sällan undertecknade med partiets egen valslogan, SD2018.

Flera högt uppsatta SD-företrädare, såsom deras förstanamn i Göteborg och deras gruppledare i riksdagen har ertappats med att skriva artiklar under andra namn på nätet.

Sverigedemokraterna är ointresserade av det verkliga arbetet i riksdag, kommuner och landsting. Många av de politiska förslag som läggs av SD är kopierade av andra partier, och syftar endast till uppmärksamhet.

SD är tveklöst också ett rasistiskt parti, som utgår ifrån att det finns en genetiskt nedärvd essens, som inte kan eller bör förändras. Det förändras inte alls av att de påstår att de har nolltolerans mot rasism.
Då har man inte en partiledare som sitter i TV och säger att människor som bor i det här landet inte passar in här.

Till skillnad från alla andra partier anser SD också att tillhörighet till nationen är en fråga om lojalitet.
Det vill säga om du inte har rätt åsikter om vad Sverige bör vara, så är du inte en del av vår nation. Det är inte partiets historia som är huvudproblemet med SD, det är dess nutid. Skälen till att inte samarbeta med SD är både politiska och förtroendemässiga, och de båda är mycket starka.

Det märkligaste med dagens debatt är att den är helt bakvänd. SD anklagar alla partier som inte vill samarbeta med dem för att inte respektera folkets vilja.

Men det är väldigt lätt att begripa varför andra partier inte vill samarbeta med SD. Det är SD:s eget agerande och deras egen politik som är skälet till att andra partier skyr dem. Och att andra partier skyr dem är folkets vilja och helt i enlighet med demokratins spelregler.

SD har existerat sedan 1988 och har under dessa 30 år inte lyckats etablera ett enda harmoniskt samarbete med något annat parti. Det är inte på något sätt normalt. Alla andra partier klarar av att samarbeta med varandra.

Ett exempel är Vänsterpartiet, som är partiet längst till vänster i riksdagen och vi har den senaste mandatperioden varit med och styrt 92 kommuner och 10 landsting. Det är inte konstigt ens för partier som står långt ifrån oss, att samtala och samarbeta när det behövs. Men så har vi ju inte låtsasbudgetar i riksdagen och fejkade identiteter på nätet heller.

För de allra flesta politiker är det deras eget ansvar om de inte lyckas samarbeta med andra partier. Ur SD:s perspektiv är det istället alla andras fel. Det är i grunden brist på respekt för demokrati.

Partier sitter i parlament för att representera sina väljare och alla andra medborgare i Sverige. En tydlig majoritet av befolkningen i Sverige vill inte att deras partier ska samarbeta med SD. Samtliga riksdagspartier avfärdar samarbete med SD.

SD har rätt att försöka vinna en majoritet för sina åsikter.
Men det vore också anständigt om de kunde acceptera att det är majoritetens rättighet att inte vilja se dem på maktpositioner.


Aron Etzler, partisekreterare (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.