SD har inte förändrats – utan L radikaliserats

S: Är oppositionen ense om Ryssland och klimatet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 Jimmie Åkesson gick med i ett parti som heilade, hade hakkors och brände ”judisk litteratur” på bål. Nu har man bytt ut hakkorsen och heilandet mot handskakningar med Kristersson och bokbålen mot gemensamma debattartiklar med Liberalerna. För Sverigedemokraterna har detta varit målet hela tiden, skriver Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister, Socialdemokraterna. Bilden till höger är från en demonstration med Sverigedemokrater den 30:e november 1997.
Jimmie Åkesson gick med i ett parti som heilade, hade hakkors och brände ”judisk litteratur” på bål. Nu har man bytt ut hakkorsen och heilandet mot handskakningar med Kristersson och bokbålen mot gemensamma debattartiklar med Liberalerna. För Sverigedemokraterna har detta varit målet hela tiden, skriver Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister, Socialdemokraterna. Bilden till höger är från en demonstration med Sverigedemokrater den 30:e november 1997.

DEBATT. När Johan Pehrson talade i Göteborg i går söndag försökte han rättfärdiga det högerkonservativa block han anslutit sig till med liberala värderingar. Han försökte övertyga väljarna att dessa partier är eniga om hur Sverige ska styras efter valet.

Jag tror fler än jag uppfattade att orden skorrade falskt och att liberalerna som lyssnade till Johan Pehrson vred sig osäkert i publiken när denna påstådda enighet skulle präntas in i deras medvetande.

På fråga efter fråga blottas nämligen de fyra partiernas oenighet.

  1. För det första. Gång på gång avslöjas Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna egentliga syn på abort. Kristdemokraterna har öppnat upp för att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter och skriver i sitt medicinsk-etiska program att ”en abort innebär att ett liv släcks”. I en skriftlig riksdagsfråga kallade den sverigedemokratiska Björn Söder (SD) aborter för ”den vanligaste dödsorsaken i världen 2020”. Jag känner liberaler som en av de tydligaste förespråkarna för kvinnors rättigheter. Vad anser egentligen Johan Pehrson om sina samarbetspartiers vacklande i abortfrågan?
  2. För det andra. Klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga och det råder inga tvivel om att vi behöver göra mer för att bekämpa klimatkrisens konsekvenser. Den gröna industriella revolution som just nu pågår i Sverige visar att vi både kan minska utsläppen och skapa fler jobb. Samtidigt finns det riksdagsledamöter, de flesta sverigedemokrater, som förnekar klimatkrisen. Det är bara att titta på de politiska förslag SD lägger fram. Medan Liberalerna inser att vi måste göra mer vill SD i stället att Sverige ska sänka sina klimatambitioner. Vad anser egentligen Johan Pehrsson om de nyfunna vännerna i SD:s obefintliga klimatpolitik?
  3. För det tredje. Sverigedemokraternas relation till Ryssland och partiets uppenbara svårigheter att göra skillnad mellan auktoritära och demokratiskt valda ledare. Jimmie Åkesson klarade inte ens att välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden. Och flera gånger har företrädare och anställda inom Sverigedemokraterna visat på tveksamma relationer till Kreml. Tidigare i år lät Roger Richtoff, som då var partiets försvarspolitiska talesperson, sig intervjuas om försvarspolitik av en tydlig proryskt nyhetssajt. Sverigedemokraterna utgör en reell säkerhetspolitisk risk för Sverige. Att Johan Pehrson tar såpass lätt på detta är oroväckande.
  4. Men den största elefanten i rummet är att denna konstellation består av ett parti med nazistiska rötter. Under förra valrörelsen lovade Ulf Kristersson väljarna och förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samtala, samarbeta eller samverka med Sverigedemokraterna. Han ljög. Numera hyllar Moderaterna Sverigedemokraterna. Kommer Johan Pehrsson falla in i kören för att försöka vinna stödröster och klara fyra procents spärren?

Liberalerna införde tillsammans med S allmän och lika rösträtt i Sverige. I över hundra år har liberalerna, ofta i motvind, kämpat för grundläggande demokratiska fri- och -rättigheter.

Jimmie Åkesson kallar liberalerna för ”ett meningslöst parti”.

Hur mycket av det liberala arvet är Johan Pehrsson beredd att offra för att få samarbeta med det parti som motverkat liberalismen sedan det bildades?

Det är inte Sverigedemokraterna som har förändrats, det är borgerligheten som har radikaliserats. Jimmie Åkesson gick med i ett parti som heilade, hade hakkors och brände ”judisk litteratur” på bål.

Nu har man bytt ut hakkorsen och heilandet mot handskakningar med Kristersson och bokbålen mot gemensamma debattartiklar med Liberalerna. För Sverigedemokraterna har detta varit målet hela tiden.

Nyligen slog SD:s chefsideolog Mathias Karlsson fast att partiets historia gav honom ont i magen. Frågan är varför SD inte ger Johan Pehrsson ont i magen


Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister, Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE